Реклама / Ads
13| 12686 |11.12.2010 НОВИНИ

Стара Загора - град на милионерите

.
Всеки милионер си има легенда за първия милион и доказани умения за всички след него.
 

Като изтъркания виц за Рокфелер и ябълките, който приключва щастливо със смъртта на богатата леля на легендарния американски богаташ. Или пък светкавичните успехи на дотком милиардерите. Основателите на "Майкрософт" Бил Гейтс и на "Фейсбук" Марк Зюкъбърг като че ли са най-легендарните от тях за възможностите, които дават новите технологии. Само дето последният май е окрал идеята на свой състудент.

Версии за “първата ябълка” имат и българските богаташи, поне тези, попаднали в списъка на 100-те най-богати българи на в. "Пари". Често пъти разказите им са... недоразказани. Занимавали са се почти с всичко - от продажбата на хранителни стоки като Рокфелер, през видеокасети под наем до посредничество едни метали да стигнат от Украйна до "Кремиковци" и оттам в Италия. Много рядко обаче тези първи стъпки, направени в бурните времена на прехода, се разбулват напълно. Странно, но е факт, че за една част от родните милионери, които според критериите на класацията на в. "Пари" би трябвало да са напълно прозрачни, не казват дори къде са родени. За други пък тази информация се разкрива по бегли фрази, като например мотивация защо са фенове на "Локомотив" Сф. Така по-лесно, отколкото от биографичните справки се разбира, че собственикът на Дарик радио Радосвет Радев, който е оценен на 38 млн. лв., е роден в София.

Столицата води в класацията за "гнездо на милионери".

Поне сред тези, чийто родно място бе установено по категоричен начин. Около жълтите павета за първи път се е чул гласът на 14 от присъстващите в Топ 100, включително и на най-богатия - Цоло Вутов. В първата десетка обаче има само още двама софиянци - бившият концесионер на чистотата в столицата Румен Гайтански-Вълка (6-о място с 280 млн. лв.) и собственикът на "Софарма" Огнян Донев (10-о място с 236 млн. лв.).

Забогатяването на Вълка е обвито в тайнственост и градски легенди. Те твърдят, че по време на комунизма е бил шофьор и сержант в милицията. През 80-те години на миналия век заминава за Западна Германия, откъдето се връща през 1991 г. и регистрира първата си фирма "Юнг". Станалите нарицателни "Волф" и др. , чрез които 10 години държеше боклука на София, започват да се появяват през 1994 г.

Какъв е по образование Гайтански, е ясно точно толкова, колкото и как е направил първите си хилядарки. Доста по-известни са фактите, че е баща на детето на Ивайла Бакалова, че има най-скъпата кола в България и т.н. За разлика от него 53-годишният Огнян Донев никога не е крил биографията си преди навлизането в частния бизнес. Бащата, на икономиста от ВИИ "Карл Маркс" и доктора по икономика от Берлин, Иван Донев е бил високопоставен служител в няколко от външнотърговските дружества на комунистическа България.

Огнян Донев пък след завръщането си в България през 1987 г. става най-младият сътрудник на Стопанския съвет към Министерския съвет, минава през няколко асоциации и Министерството на икономиката. След 1989 г. се занимава с какво ли не, поне първите осем години. Продава дъвки и бонбони, опитва да внася от Германия детски игри, агент е при търговията с метали около "Кремиковци". Проблемите с комбината през 1997 г. обаче го отказват от този бизнес и чрез РМД успява да приватизира "Унифарм", като по спомените му трудно намира 60 хил. долара, за да плати сделката. Две години по-късно купува "Софарма" и в момента изнася лекарства в 32 държави по света.

Софиянец е и друг от богаташите, свързани с "Кремиковци". 61-годишният в момента Валентин Захариев
(35-о място със 133,5 млн. лв.) купува комбината през 1999 г. срещу 1 долар. Завършил в София със специалност "черна металургия", бил е директор на производството в чугунолеярния завод в Ихтиман, шеф на цех в хладилния завод в София и главен проектант на "Машпроект", където го заварва 10 ноември. Още през 1990 г. започва бизнес с метали, а през 1992 г. с Атанас Тилев правят "Дару метал". През 2005 г. продава "Кремиковци" на Прамод Митал за 110 млн. долара, с които през 2006 г. става данъкоплатец на годината - дължи близо 30 млн. лв. (Труд)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 6263 |15.11.2010 Първанов изпрати турския посланик със "Стара планина" . 26| 6996 |12.11.2010 Масларова отива на съд заради скандалния ремонт в Стара Загора . 10| 5166 |11.11.2010 С 70% спадна търсенето на колбаси "Стара планина" . 4| 5108 |27.10.2010 "Стара планина" - само от българско месо

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads