Реклама / Ads
5| 5882 |09.03.2018 НОВИНИ

Стефан Дечев: Някои от изявленията на руския патриарх са недопустими

.
Доста от нещата, които говори Руският патриарх Кирил пред президента Румен Радев, са доста проблематични. Той противопоставя цяла Европа на Русия, развивайки сюжета, че всъщност цяла Европа е била против тази война и въпреки това Русия я е започнала.
 
Историческите факти говорят, че Руско-турската война от 1877-78 година нямаше да може да започне, ако наистина цяла Европа беше против нея. Царският манифест за началото на войната е предшестван от редица дипломатически стъпки, които улесняват започването ѝ. Това обясни пред БНР историкът Стефан Дечев, който коментира препоръките на патриарх Кирил към българските управляващи.

"Това подчертаване на "цяла Европа" не се е правело дори в годините на Студената война", посочи Дечев:

"В този смисъл аз го разглеждам и като опит в по-общ план да бъде поставена под съмнение ориентацията на България и нейните приоритети в рамките на ЕС".

Относно неруското участие, историкът заяви, че не говорим за участие на държави, а на не руски народности, които са били в рамките на Руската империя:

"Едни неруски народности – войници и офицери, които са участвали в Руско-турската война, не е някакво днешно откритие или откритие на прехода и на демокрацията. Това са неща, които многократно са били говорени дори още по времето на социализма и по времето на съществуването на Съветския съюз. Освен това многото паметници, които са построени в България в памет на Руско-турската война и на загиналите по време на Руско-турската война – в тях винаги е подчертавано освен участието на руските, и участието на неруските народности – на финландците при Горни Дъбник, на румънците при Плевен, на украинските полкове на Шипка. Това са неща, които дори много отдавна съществуват и в българската памет, и са посочени на паметниците, които българите са построили през десетилетията, далеч преди демокрацията и евроатлантическия контекст, който, без да го назовава, очевидно патриархът имаше предвид".

"Истината е, че не толкова православната църква в Русия, както изтъкна руският патриарх, колкото славянофилските кръгове, играят роля за оказване на натиск върху управляващите да се стигне до Руско-турската война", допълни Стефан Дечев. По думите му, страната ни е допуснала грешката посещението на патриарх Кирил да бъде поставено в рамка, която ни изважда от наложилата се с годините интерпретация на Руско-турската война:

"Макар изявленията на патриарха да са резултат от определена емоция, която той проявява, определено се съдържат послания, които не би трябвало да се харесват на нито един българин, независимо от неговите политически предпочитания, коя политическа сила подкрепя, какво му е отношението към Русия и така нататък. Просто много от нещата, които каза, са недопустими".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5202 |08.03.2018 „Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата . 0| 5075 |06.03.2018 „Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата . 0| 5013 |05.03.2018 „Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата . 12| 5878 |03.03.2018 Президентът: Санстефанският договор сбъдна мечтата на нашите възрожденци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads