Реклама / Ads
8| 3348 |17.06.2021 НОВИНИ

Стефан Янев пред MIA: Изпълнението на Договора за добросъседство не върви

.
Стефан Янев Източник: БГНЕС
Очевидно е, че изпълнението на договора за добросъседство не върви. Очевидно е, че тази комисия не свърши нищо. Да стоим още пет години и да очакваме тя да свърши нещо, според мен е нереалистично. Това заяви българският премиер Стефан Янев в ексклузивно интервю пред МИА, като посочи, че позицията на София по отношение на европейската интеграция на страната е ясна и потвърдена от българския парламент от есента на 2019 г.
 

По думите му европейската перспектива на Северна Македония и Албания не е предмет на спор и България винаги ги е подкрепяла.

 

„Това, което е създадено като отношения между Република Северна Македония и България в момента, е наследство от най-малко четири-пет години назaд. Знаете, че през 2017 г. бе подписан Договорът за добросъседство, който би трябвало да бъде инструментът, който да направи възможна бързата европейска интеграция на Република Северна Македония. Не обвинявам нито една от страните. За съжаление и двете страни имат вина, че този договор, колкото и добронамерено да е написан, не предпостави необходимостта от някакъв ясен механизъм за оценка на напредъка по отношение на проблемите, които би трябвало Договорът да реши“, каза Янев.

 

Той отбеляза, че се радва, че днес ще приеме премиера на РСМ Зоран Заев и те ще могат да се видят, както той казва, „като приятели, като съседи и като братя“ и да седят и да говорят за неща, които зависят от тях.

 

„Трябва да седнем на една маса и да се разберем. Нуждаем се от диалог, от разбиране на нашите отношения и това, което искаме да постигнем в интерес на нашите граждани, да намерим общите си интереси, къде е пресечната точка. И въз основа на общите интереси да изградим общо бъдеще“, добави Стефан Янев.

 

Той подчерта, че отговорността на правителствата на двете страни е да седнат и прагматично да работят върху варианти за това как да излязат от сегашната ситуация.

 

„Имаме предложения, предполагам, че македонската страна ще внесе свои предложения, ще седнем да говорим. В близко бъдеще, ако сме живи и здрави, изборите са през юли, в края на юли - август ще имаме парламент и ако сме направили нещо по време на служебното правителство, парламентът ще каже да или не и да вървим напред“, заяви служебният министър-председател.

 

Според него решаването на спора с Македония не е трябвало да бъде оставен само на историците от смесената комисия. „Историците са хора на науката, но на тях не може да се оставя да бъдат водещи по отношение на политиката. Тя е отговорност на изпълнителната власт, която отговаря на потребностите на хората. Тоест, решението на този въпрос е в правителствата на двете държави“, добави служебният премиер.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 4779 |17.06.2021 „Галъп“: Изходът е все по-непредвидим. ИТН с лека преднина пред ГЕРБ . 12| 12581 |17.06.2021 Адв. Екимджиев пред Фрог: Тепърва Европа ще втвърди тона и ще ни окаже натиск заради кражбите на Пеевски и Борисов . 8| 6849 |16.06.2021 Огнян Стефанов: С книгата „Интервю с Диктатор“ искам да дам спасителен пояс на децата, да не потъват във фалша, лицемерието и съблазните . 2| 3312 |16.06.2021 Провежда се протест пред Съдебната палата по иницатива на ”Правосъдие за всеки”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads