Реклама / Ads
4| 8271 |02.12.2021 НОВИНИ

Д-р Стоян Георгиев: В България е страшно да си болен, милионерите не искат реформа

.
Д-р Стоян Георгиев
В България е страшно да си болен. Здравната каса и клиничните пътеки сложиха край на стария модел и отношения в здравеопазването, но не създадоха нов. Вместо да е лекуван, пациентът е превърнат в счетоводна бройка. Превърнахме лечението в манифактура.
 

Премахването на Здравната каса няма да реши проблемите. Нищо няма да се промени, докато целта е да се приберат парите, а не качеството на здравеопазването.


Над 30 директори на болници взимат по около 1 милион лева на година. Медиците милионери не искат реформа.


Липсват определени специалности – педиатри, инфекционисти, епидемиолози. Сега пандемията от коронавирус ни се разказва от математици, които ни казват колко хора ще починат.


Това заяви в интервю за БГНЕС д-р Стоян Георгиев, уролог в Института за спешна медицина „Пирогов“. Д-р Георгиев има почти 40-годишен стаж. Започва като млад лекар в „Пирогов“ през 1982 г., там той работи около 16 години. Работил е в редица болнични заведение в столицата Първа и Пета градска болници, а също така и в страната.


Един от най-големите проблеми на родното здравеопазване е, че страшно да си болен в България. Никой не се вълнува от това, че човекът е личност и има строго специфична болест. Лечението е превърнато в една манифактура, а болният е поставен на конвейер.


А нещата не винаги са били такива. Д-р Георгиев си спомня за предаността и идеализма, с който се работило навремето, когато парите не са били единственият определящ фактор.


„Моето поколение действително се квалифицира и завърши в края на комунизма. Тогава идеята за финансова печалба от медицината почти не съществуваше. Работихме на добра воля и никой не си е поставял финансови претенции. Самата квалификация беше крайно необходима, защото тогава имаше известно ешалониране на здравната система. Знаеше се кой за какво отговаря. Имаше хора с различни отговорности. Имаше и контрол. Пациентът преминаваше от по-ниско към по-високо стъпало“, заяви лекарят уролог.


За съжаление, днес картината е по-различна. Болницата, в която влиза пациентът, или ще му помогне, или там ще завърши неговото лечение и жизнен път.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 2958 |01.12.2021 Проф. Ива Христова: Няма случай на Омикрон в България, вероятно не е далеч от границите ни . 17| 2981 |01.12.2021 Доц. Околийски: В България има много ниска съзнателност за риска, който идва от COVID-19 . 11| 3422 |01.12.2021 Гълъб Донев предупреди: Населението на България застарява и намалява с много бързи темпове . 5| 4016 |01.12.2021 Панев: Брюксел не е светлината, която трябва да следваме. България трябва да отстоява интересите си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads