Реклама / Ads
0| 2547 |26.05.2022 НОВИНИ

Стоян Макреев: Седемте тела са били заровени в гробището на Клисура

.
Гробище Източник: архив
Откритите 7 тела край Банкя вчера не са заровени в горичка, а в гробището на Клисура, където не се води регистър на починалите и се правят нови погребения, без да е изтекъл санитарният срок от предишните. Това заяви в студиото на ”Денят започва” Стоян Макреев - зам.-председател на Съюза на погребалните фирми

"Кметският наместник ми каза, че не било нейно задължение да води регистър на погребенията и да се следи дали са изтекли 8 години. Нейната работа била да си събере таксите, защото така ѝ бил спуснал по-нагоре кметът на Банкя. И като направим връзката - това гробище няма нито ограда, нито някаква систематика да водим регистър", каза той.

 

По думите му недофинансирането е оправдание да не се изграждат нови алеи, да не се съставя регистър и въпреки това на тези места постоянно да се извършват повторни погребения.

 

"Малки гробища като това в Банкя се ползват от местното население. Когато се наложи да се отпусне нов гроб, тъй като на другия не му е изтекъл санитарният срок, районният кмет казва, че няма свободни места. Но ако се обърнеш към правилния човек, ти намира място. Все пак благодарение на крематориумите вече от дълго време не е нужно да се чака санитарният срок от 8 години".

 

По думите му по тази схема е действал и арестуваният Георги Енев. Макреев коментира, че за Енев се носят слухове от 15-20 години - че не е коректен и че мами клиентите си.

"Едва ли не без него погребение в Банкя е може да се случи, едва ли не той определя гробните места във времето. Вероятно местната власт му го е позволявала. За да прекрати тези работи, местната власт трябва да администрира общинската собственост.

 

Всички гробища в България с изключение на частното в Бояна, са публично-общинска собственост. На всеки кмет е поверено стопанисването на гробища", обясни той.

По думите му, за да започне процедура по кремация първо роднините трябва да предоставят на погребалните агенти съобщение за смърт и разрешително за кремация.

"Като оператор на тези услуги аз мога да ги задвижа. Обаче личната карта, тя ако не е в починалия, е в някой от неговите наследници.

 

И тук е разковничето - наследникът трябва да направи контакт с оператор на погребална услуга и да предаде личната карта. В момента в който направи това, операторът е длъжен да извърши услугите, които са му заявени", коментира Макреев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 7280 |22.05.2022 Ива Митева: Председателят на парламента опитва да се измъкне. Критично е състоянието на коалицията . 0| 2571 |20.05.2022 Александровска болница е в тежко финансово състояние, алармира д-р Оскар . 0| 2618 |10.05.2022 Петър Стоянович се е извини за думи по адрес на Българската армия . 0| 5350 |08.05.2022 Петър Стоянов: Чужденците питат Ал. Невски българин ли е!? Русификацията е част от ежедневието ни
Реклама / Ads