Реклама / Ads
4| 4571 |10.09.2015 НОВИНИ

Стоян Мирчев: Управляващите ни връщат в 19-ти век с образованието

.
Стоян Мирчев
Депутатите от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Валери Жаблянов и Стоян Мирчев разкритикуваха предложението на управляващите за автономия на училищата. „Предложението, внесено от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ, предвижда промяна на понятието автономия за училищата с понятието самоуправление”, обяви Жаблянов.
 

По думите му, автономията е режим на функциониране във висшите училища, включва различен начин на управление, включително форми на финансиране и на определяне на учебните програми. „Това, което цели законът – да даде гъвкавост на учебните заведения, да имат възможност да отчитат особеностите на процеса на обучение, напълно се вместват в принципа на самоуправление”, каза още депутатът. Той бе категоричен, че вкарването на автономията в средното образование ще доведе до затруднения. Управляващите обаче отхвърлиха предложението на левицата.

 

Според депутата, Стоян Мирчев проблемът с автономията е, че различните преподаватели определят различни теми като важни за преподаване и чрез тази автономия на практика те могат да не преподават това, което се счели за по-маловажно. По думите му, впоследствие децата, явяващи се на изпити, трябва да знаят всички теми, а няма да си ги научили. „В момент, в който държавата е изправена пред демографска катастрофа, ние трябва да заложим на образованието на децата, а държавата, чрез тази автономия, не може да провежда единна държавна политика”, поясни Мирчев. Той допълни, че в малките населени места, където по принцип не достигат преподаватели, може и да няма капацитет за изготвяне на тези самостоятелни учебни планове. „По този начин се пречи на равния достъп до образование на учениците. Това е вид дискриминация”, категоричен бе социалистът. Той цитира американския президент Барак Обама, който  заявява, че когато се даде държавно финансиране и на частни училища, децата от средните и по-бедните слоеве на обществото са по-необразовани (в България 70% от семействата срещат трудности в посрещането на ежедневните си разходи). „Тези деца до 3-годишната си възраст чуват 30 000 000 думи по-малко, отколкото децата на семействата от елита, които в България са под 10%”, продължи Мирчев. Той се обърна към управляващите: „Вие се опитвате да направите един неолиберален закон, но виждате, че в люлката на неолиберализма те отказват подобна политика. Ще се засили разделението в обществото”.

Стоян Мирчев заяви, че управляващите ни връщат в 19-ти век, когато образование е имало само за отбран кръг хора с високи финансови възможности.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4822 |09.09.2015 М. Стоянова: Ако Янкулов не подаде оставка в БНР, аз няма да дойда в СЕМ . 1| 4466 |09.09.2015 Постоянен арест за двама гранични полицаи, взели подкуп . 4| 6166 |06.09.2015 Показват каретата на Богориди и куфара на Захари Стоянов в Пловдив . 1| 6601 |05.09.2015 Постоянен арест за полицай за търговия с наркотици

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads