Реклама / Ads
26| 5101 |24.06.2011 НОВИНИ

П. Стоянов: Винаги ще ме спрягат за президент!

.
Петър Стоянов
Не ми отива да съм обвинител; допуснахме много грешки! Грешка беше идеята за бавно правосъдие, защото тя отива повече на една добре смазана машина. Стискам палци на Румен Христов, важно е дясното да се еманципира, поиска Стоянов.
 

Правосъдната система няма как да е дело само на един парламент и на една опозиция, обяви по БНТ президентът Петър Стоянов по темата политика и правосъдие. Тази система е консервативна и не може да се реформира в рамките на 4 или 8 години, това е дълъг процес и опозиция и управляващи трябва да си подават ръка. Много е важно да се създаде дух на законност у обществото, уважение на хората към закона, започва се от семейството, училището, обществото, призова той. Знам, че това звучи малко пасторски, добави той и каза, че не може да се даде категоричен отговор на въпроса за дву- или триинстанционно производство.

Трябва да уважаваме своите права и свободи, но трябва да гледаме на съдебната система като нещо, което сме създали ние, каза Стоянов.

Като говорим за вината на политиците, не ми отива да влизам в ролята на обвинител, бил съм зам.-министър на правосъдието, допуснахме много грешки, призна Стоянов. Грешка била идеята за бавно правосъдие, защото тя отивала за една добре смазана машина; а на нашето общество тогава била нужна по-ефикасна и стегната съдебна система, добави той.

Съдебната система не трябва да се крои и реформира въз основа на моментни настроения. Не мисля, че с изпращане на sms-и можем да оправим ситуацията, прецени той. Отговорността за нея обаче не може да бъде оставена само в ръцете на магистратите; в другите страни срещу привилегиите си съдиите имат много тежки задължения.

Все още има хора, които стоят в сянка, разполагат с много пари и развращават цялото общество, вкл. и съдебната система. Тези мръсни, черни пари са в основата на всяка корупционна дейност, те могат да разрушат целия фундамент на демокрацията, предупреди Стоянов и каза, че тези хора имат интерес от неефикасно правосъдие.

Не съм кандидат за президент на управляващите; този въпрос не стои пред мен; нямам амбиции да се връщам на Дондуков 2. Колчем дойдат президентски избори, винаги ще ме спрягат, каза Стоянов. Стискам палци на Румен Христов, това е важно за консолидацията на дясното и за еманципацията му, за което мечтаят старите седесари като мен, заключи Стоянов.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 47| 4735 |12.06.2011 П. Стоянов: Разцеплението на СДС ме огорчава . 11| 4901 |27.05.2011 Дарител на МВР: Винаги сe помага с пари . 8| 5416 |21.04.2011 Спрягат Св.Симеонов за аграрно аташе в Брюксел, Дянков не дава . 6| 5196 |10.04.2011 Младежкото ДПС: Доган винаги ни е подкрепял

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads