Реклама / Ads
6| 4525 |26.05.2016 НОВИНИ

Стоянова: Четвърт от общините имат финансови проблеми

.
Менда Стоянова
Една четвърт от българските общини имат финансови проблеми, каза пред БНТ председателят на комисията по бюджет и финанси в парламента Менда Стоянова. Шест са параметрите, които трябва да покриват местните бюджети и ако 3 от тях не са изпълнили това означава, че общината се нуждае от план за оздравяване, обясни Стоянова.
 
Най-често проблемите идват от слаба събираемост на налозите или задлъжняване, след коригиране на финансирането по европрограми.

Много често малки общини поемат да изпълняват проекти по европрограми, които в пъти превишават бюджета им и има нарушения, което ги вкарва в невъзможност да изпълнят зададената корекция. От своя страна държавата, за да спаси общините от фалит, дава безлихвен заем и се получава хаос, каза Менда Стоянова.

Тя открои, че с измененията в Закона се цели въвеждане на ред в отношенията държава-общини. Тя коментира и собствените приходи на общините

Трябва да се погледне имат ли общините собствени приходи, те са функция на икономиката на една община. Много от малките общини нямат такива приходи и бюджетът им е изцяло делегиран от държавата, а 90% от него отива за заплатите на хората в сферата на общинските услуги и такива общини са около една трета. И веднага си задаваме въпроса - трябва ли да има 265 общини в България, трябва ли да са със самостоятелна политика и бюджет, а една трета не могат, коментира Стоянова.

Председателят на бюджетната комисия открои, че именно тази самостоятелна политика се прекратява при влизане в сила на оздравителния план: При оздравителния план всички решения се взимат само ако ги одобри финансовото министерство. Но дори и при такъв план, може да се окаже, че няма как да се спаси финансовото положение на общината и тогава съветът може да поиска държавата да й отпусне безлихвен заем. При определени условия може да се отпусне такъв и ако общината покаже,че се старае да подобри своето финансово положение, дори може и да ѝ се опрости и заема.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 5694 |15.05.2016 Менда Стоянова: Причините за оттеглянето на АБВ са политически и икономически . 15| 6534 |15.05.2016 Успех! Поли Генова - четвърта на ”Евровизия”! . 0| 4164 |12.05.2016 58 000 четвъртокласници се явиха на матура по Български език и литература . 3| 4253 |10.05.2016 Четвъртокласниците пишат "матури", родители треперят

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads