Реклама / Ads
13| 5942 |18.11.2014 НОВИНИ

Стоянова: Оставка на ръководството на БНБ до един!

.
Менда Стоянова
Преговорното ниво бяха лидерите на формациите в РБ, говорехме за политик, а не за отношенията помежду им, заяви по БТВ председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ по повод раздорите в РБ. Плаши ме липсата на доверие помежду им, призна тя. Утре имаме важни данъчни закони, днес актуализация на бюджета, притеснявам се дали вътрешните им противоречия ще попречат на това, за което се договорихме, каза Стоянова.
 
На масата на преговорите тези търкания не бяха извадени, затова съм оптимист; надявам се, че боричканията им са заради позициите в РБ. Съжалявам, че всичко това излиза на сергията на медиите, защото народът им оказа огромно доверие, това е надежда за тях и за хората, които са ги подкрепили.

Те може да се разпадат, може и да не се разпадат, но са факт и са в НС; смятам, че след като са приели програмата за управление, ще я подкрепят, добави Стоянова.

По темата за актуализацията на бюджета тя коментира, че заемът е 4 милиарда и половина лв, така е записано в закона; а 1 милиард и 300 милиона евро са част от тях. Не бих казала, че това е "рекорден" заем, но той трябва да се вземе.

От 4,5 милиарда 1,5 трябва да отидат за покриване на допълнителния дефицит по бюджета на база неизпълнение на приходите, защото са планирани кухи приходи, поясни Стоянова. Около 1 милиард ще отидат за рефинансиране на заема във връзка с подкрепата за ПИБ, а около 2 милиарда - за Фонда за гарантиране на влоговете, каза тя. Тези 3 милиарда бих казала да обединим, тези пари се дават назаем, те ще се върнат с лихва, те няма да са безвъзвратно похарчени както другите 1,5 млрд., изясни още Стоянова. Това, което държавата направи с ПИБ, успокои държавата, смята тя.

Вложителите в КТБ с негарантирани влогове (над 100 000 евро) ще трябва да понесат своята отговорност. Що се отнася до парите на общините, те щели да бъдат получени, защото се гарантирали с държавни ценни книжа, каза Стоянова. Има няколко нива на вина за КТБ - на собственици и мениджмънт; второто е на надзора на БНБ, който трябва да слага спирачка, ако една банка расте бързо по определени показатели. Според нея Искров има морална вина и отговорност. Ние сме в борд и го пазим, банката е стожер и Искров като гуверньор няма право и капчица да допуска до имиджа й. Моралната отговорност на ръководството на БНБ е да си подадат оставката до един, каза Стоянова и уточни, че иска тази оставка не от трибуната на НС. Тя добави, че очевидно е имало и чадъри от службите. Одиторите на КТБ също трябва да си понесат вината, те години наред заверяват и КТБ, и други банки, изреди Стоянова.

Опасност за борда категорично няма, заяви накрая тя и призова БСП да оттегли законопроекта за попълване на Фонда за гарантиране на влоговете от фонда на БНБ с аргумент, че това е неразумно.

4 години ще е управлението на Б. Борисов, заключи Стоянова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4517 |17.11.2014 Кмет на Съединение подаде оставка заради кражба на 35 000 лв. . 3| 4825 |14.11.2014 Московски маха ръководството на "Авиоотряд 28" . 6| 5179 |12.11.2014 Лазаров пак увърта за оставка . 1| 5129 |11.11.2014 Зам.-председателят на КФН хвърли оставка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads