Реклама / Ads
3| 4411 |14.11.2019 НОВИНИ

Стоил Стоилов: Нужни са ни по-смели съдии, които да спрат ”партийните фокуси”

.
Източник: БГНЕС
„Имаме нужда от едни по-смели съдии, които да окажат такъв натиск върху изборния процес, че да принудят партиите да престанат с „фокусите“. Същото е и с купуването на гласове“, заяви изборният експерт Стоил Стоилов. Според него купуването на гласове не е проблем на изборния процес, а на партиите и на законността.
 

„Фактът, че в един чувал физическите предмети, които се намират, не отговарят на това, което е описано в протокола, за мен е достатъчно основание цялата избирателна секция да се анулира. Ако това се повтори в няколко избирателни секции и се появят съмнения, че тези числа биха могли да променят резултата – да се анулира изборът в цялата община“, изрази той мнението си в интервю за БНР.

 

Стоилов даде пример с Кения: „В България трябва най-сетне да се появи съдията Дейвид Марага, който в Кения заради подобни несъответствия на протоколи и други нарушения анулира избори за 130 млн. долара“.

 

„Тази избирателна система с преференциално гласуване с открити партийни листи бе въведена през 2014 г. Оттогава досега непрекъснато нараства броят на хората, които използват преференцията. Утвърди се желанието и у кандидатите, и у избирателите да избират не само предложените от партията листи, без право на разместване, а и да имат глас при определяне на конкретните кандидати в различните органи на властта“, отбеляза изборният експерт и посочи какъв процент са били недействителните бюлетини през годините.

 

„На изминалите европейски избори недействителните гласове са само 3,83 %. Изведнъж на местните избори, само 6 месеца по-късно, правим 15,09 % недействителни гласове“.

 

Според Стоилов хипотезата, че избирателите се обърквали не е състоятелна: „Хипотезите за тази недействителност са две. Едната е, че избирателите не се интересуват от колективните органи на управление. В София се интересуват, тук недействителните гласове са по-малко от „Не подкрепям никого“ – само 5,16 %. А обяснението, че избирателят вместо да гласува за партия е гласувал само за кандидат също е несъстоятелно“.

 

Стоил Стоилов смята, че е добре да се разширят знаците, с които може да се гласува.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3556 |11.06.2019 Над 5 млн. лв. са нужни за вододайната зона на Стрелча . 4| 4543 |07.05.2019 БАН изчисли: 44 години са нужни, за да стигнем средния стандарт на Европа . 2| 4408 |10.04.2019 Янаки Стоилов: Най-опасната е законовата корупция . 9| 5280 |04.04.2019 Йончева: Нужни са нови избори, за да има рестарт на цялата система

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads