Реклама / Ads
2| 4396 |10.04.2019 НОВИНИ

Янаки Стоилов: Най-опасната е законовата корупция

.
Янаки Стоилов
Най-опасната е законовата корупция – облагодетелстване чрез законодателни промени на определи частни корпоративни интереси. Едва ли не трябва да се корумпираш, за да дойдеш на власт или да се задържиш във властта.
 

Това е омагьосаният кръг, пред който сме изправени. Борбата с корупцията е борба за замяна на модел, който изтощава и икономически, и социално българското общество и силно подронва доверието в това, което се нарича демокрация. Това коментира пред БНР Янаки Стоилов, член на Националния съвет на БСП.


Той подчерта, че цялата политика в съвременния свят е подвластна на подобни влияния, „но в българския случай има още по-крайни проявления“.


„Това, което се случва през последните седмици у нас, е само елемент в по-тежкия проблем между силното срастване между политическа и икономическа власт през последните години. Тази невъзможност да се прокара ясна граница между това какво правят политиците и къде стои бизнесът се проявява в сюжета с апартаментите“, допълни още Стоилов.


Той призова „да не се вторачваме само върху това на повърхността, което е и по-лесно видимо, а да поставим истинския въпрос“:


„Има два въпроса, чиито отговори трябва да се намерят - какви са били обикновено цените, на които фирмите продават апартаменти в същите сгради или райони. Тогава може да разберем дали има търговия с влияние и дали фирмите печелят терени и получават спорни решения за строеж. Вторият въпрос по тази тема е, че трябва да има приблизително съпоставяне между доходите и имуществото на лицето с направените разходи за придобиване на нови имоти. Ако има несъответствие, това е повод антикорупционната комисия да направи проверка на длъжностните лица, които са в обсега на нейната дейност“.


„Много от подадените оставки в ГЕРБ като че ли искат да изпреварят проверките на тези органи, за да може да се снижи градуса на общественото напрежение, а за мен това говори, че някои от тези лица като че ли наистина чувстват уязвимост, защото, ако продължи да се развива процесът по официалния път, той би могъл да доведе до резултати, които в някои от случаите няма да са в полза на проверяваните“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3895 |29.09.2018 Янаки Стоилов: Не бягаме от съревнование, но не участваме в предрешен избор . 2| 4058 |25.09.2018 Янаки Стоилов няма да се бори за КС заради предрешена битка . 1| 4333 |23.09.2018 Янаки Стоилов е вероятното предложение на БСП за КС . 8| 4030 |22.09.2018 Номинираха Янаки Стоилов за конституционен съдия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads