Реклама / Ads
0| 7255 |03.08.2022 НОВИНИ

Янаки Стоилов: Не коментирам напрежението между БСП и Радев заради Зарков, Лечева и Гечев

.
Янаки Стоилов
Нито успехите, нито неудачите на служебните министри от БСП няма да се отразят на партията, това коментира бившият служебен правосъден министър и активен член на социалистическата партия Янаки Стоилов. Той заяви, че като конституционен съдия може, но не иска да навлезе във вътрешнопартийните теми, но подчерта, че членовете на кабинета на Гълъб Донев от БСП не са там в качествотото си на представители на партията.
 

Стоилов не пожела да навлиза в конкретика относно назрялото напрежение между президента Румен Радев и ръководството на БСП. Не бих искал да навлизам във вътрешнопартийна тематика. Все пак може да се констатира, че в сегашния състав на служебния кабинет има най-много хора от Националното ръководство на БСП, отчете той.


Малко са темите, или поне важните теми, по които политическите сили могат истински да се противопоставят. Високият градус на дебата на партиите, които имат почти еднакви идеи, не отговаря на сериозността на проблемите. Противопоставянето на тези партии е единствено на основа дали са или не са част от властта, коментира Янаки Стоилов. По негово мнение, най-добре е партиите да изведат ясно своите приоритети.


Главната разлика между редовните и служебните кабинети е, че служебното правителство работи без парламент. Това означава, че не може да реализира законодателна програма и не може да носи отговорност пред парламента, коментира конституционният съдия пред БНТ.

 

Той обясни, че в сегашната обстановка от кризи е важно да бъдат решени неотложните въпроси и да бъдат предприети бързи действия.


По думите на Стоилов служебното правителство не може да решава генерални въпроси, но "не може и да чака да му изтече времето". Като основните проблеми, които трябва да разреши, той посочи енергетиката, възстановяването на дипломатическия диалог с Русия и овладяване на инфлацията. Тези резултати ще трябва да дойдат буквално за седмици, за да се успокои обществото, поясни конституционалистът.


За финал Янаки Стоилов препоръча на ЦИК и на служебното правителство да се ангажират с техническата част на машините за гласуване, "за да е сигурно, че вотът на гражданите ще бъде отразен едно към едно". Въпреки това не смята, че изборите ще предизвикат ентусиазъм сред гражданите да излязат да гласуват.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3227 |06.06.2022 Проф. Янаки Стоилов: Български "Магнитски" трябва да бъде съгласуван с ЕК . 0| 3127 |02.06.2022 Спрягат Бойко Рашков за шеф на КПКОНПИ, а той: Слухове не коментирам! . 0| 3218 |11.05.2022 Радев: Не мога да коментирам сделката за втечнен газ със САЩ . 0| 3524 |13.04.2022 Проф. Янаки Стоилов: ВСС може да бави до есента въпроса за отстраняването на Гешев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads