Реклама / Ads
4| 3710 |09.02.2022 НОВИНИ

Янаки Стоилов не иска да гадае какво ще се случи с искането за освобождаването на Гешев

.
Не искам да правя прогнози какво ще се случи с ново искане до ВСС за предсрочното освобождаване на главния прокурор. Този състав на ВСС е към края на своя мандат. Буквално след месец-два парламентът може да започне процедурата. Излъчването на членове може да бъде предхождано от промени в Закона за съдебната власт.
 

Това заяви пред bTV бившият служебен министър на правосъдието и настоящ конституционен съдия проф. Янаки Стоилов.

 

Коментарът му идва след вчерашното решение на КС, с което стана ясно, че правосъдният министър има право да иска от Висшия съдебен съвет да стартира процедура за предсрочното прекратяване мандата на главния прокурор. Ново искане ще бъде внесено съвсем скоро.

 

Стоилов приветства решението на КС.

 

"Решението на Конституционния съд показва, че Конституцията живее и нещо, което е записано в нея с оглед на практиката, показва своите реални измерения. Аз не смятам, че главният прокурор трябва да бъде обявяван за престъпник, за да се прецени дали той отговаря или не на определени високи стандарти", посочи Стоилов.

 

Според него е добре, че премиерът Кирил Петков и началникът на кабинета Лена Бориславова ще се явят на разпит във Върховната касационна прокуратура (ВКП).

 

"Петков и Бориславова трябва да се явят. Явно това е част от друг, по-голям сюжет и двете страни се опитват да запазят или разширят позициите си. Проблемът с корупцията е важен и остър за България, но освен криминалната корупция, ние имаме и легална такава - хората във властта толерират чрез управленски решения. Призовавам правителството да пресича корупционните практики и законите, които я правят възможна", обясни Стоилов.

 

"Трябва да се направи здрава основа за проблемите в съдебната система. Добре е, че има такава временна комисия за промени в Конституцията, но това не е лековата тема, която се подхвърля банализирано", допълни бившият служебен министър.

 

По отношение на издаването на така наречените "златни паспорти“, Янаки Стоилов заяви, че към него е имало въпроси от народни представители от ДПС по темата. Решаваща голяма има българската агенция за инвестиции и за това бившият служебен правосъден министър поискал от ДАНС да установи въпроса.

 

"Картината започва да прилича на тази, която преди години се разкривали търговските банки. Като резултат от всичко това преди да се установят всички обстоятелства да бъде премахнат института на така наречените "златни паспорти", посочи Стоилов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3590 |09.02.2022 Зам.-правосъдният министър: Внасяме искането до ВСС съвсем скоро . 15| 3763 |08.02.2022 „Разбиране и солидарност за РСМ“ поиска Радев от посланиците на ЕС у нас . 14| 3649 |08.02.2022 Съвсем скоро! Правосъдният министър ще поиска от ВСС предсрочно отстраняване на Гешев . 9| 3321 |08.02.2022 Милева брани Гешев: Искането за махане на главния прокурор било политическа атака

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads