Реклама / Ads
59| 6829 |28.02.2015 НОВИНИ

Я. Стоилов: 16 млрд. лв са най-големият дълг в цялата история на България

.
Янаки Стоилов Източник: архив
„Това е най-големият дълг в цялата история на България. Дори една част от него наистина да е за рефинансиране на стари задължения, това не е достатъчно, за да се обоснове този голям дълг“.
 
Това заяви зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов в ефира на радио К2. Според него трябва да се зададе въпросът какви са последиците за гражданите, икономиката и финансовата система от поемането на всички тези задължения.

„Заедно с това има и допълнителни въпроси по отношение на целите, за които ще бъдат използвани тези средства. Има и редица въпроси от юридическо естество – защо след като в Закона за бюджета тази година таванът на външния държавен дълг е гласуван на 6.9 млрд. лв, тези размери се завишават значително, позовавайки се на някаква неясна 3-годишна средносрочна програма за управление на дълга“, попита той. По неговите думи, ако се погледнат падежите на задължения през следващите години, не са в размерите, в които е изтеглен дългът.

„А като говорим за стари задължения, трябва да припомним, че част от тях са на предишното правителство на ГЕРБ, чийто падеж настъпва през 2017 година“, подчерта Стоилов.

Според народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ трябва да се поставят въпроси и за лихвите, какви ще бъдат взаимоотношенията между различните групи финансисти, юристи и други. „Трябва да се направи опит да се привлекат представители на работодателски организации, синдикати, икономисти, за да може да има обществен и професионален контрол как ще бъдат договаряни тези средства и за какво ще бъдат използвани“, категоричен е Стоилов. Социалистът припомни,  че сегашният министър-председател, когато е обяснявал оттеглянето на Горанов като депутат, е казал, че неговите връстници са забогатели. „Сега след като той вече отново е в политиката и то на такава висока позиция, това ли е причината за неговото връщане“, попита зам.-председателят на БСП.
   
Янаки Стоилов обърна внимание на конфигурацията, която се е получила при подкрепата на този дълг. „В нея най-забележителното, като се изключи инерционното поведение на РБ, което е крайно непоследователно, ДПС и АБВ са интересни“, поясни той. Стоилов припомни, че точно РБ са били изключително гръмогласни, когато е трябвало да се изтегли дълг от 1 млрд и част от него е било за обслужване на предишни задължения, а сега тегленето на няколко пъти по-голям дълг не е проблем.

По неговите думи ДПС са направили две противоположни изказвания в рамките на самата дискусия, като първо категорично са изразили аргументи срещу него.

„След това заради някакви 2 млрд, които може би няма да бъдат изтеглени, въпреки че договорът е за 16 млрд и не знам до каква степен тези суми могат да бъдат ревизирани, това послужи като основание за диаметрална промяна в позицията“, подчерта народният представител. Той е на мнение, че отношенията между върховете на ГЕРБ и ключовите фактори, които определят поведението на ДПС, никога не са спирали да бъдат актуални и да обясняват голяма част от решенията. „Трябва да проследим какво ще става с имуществото на фалиралата КТБ, защото там биха могли да се намерят отговорите за тази споделена подкрепа“, коментира Стоилов.
   
„Независимо дали Борисов е присъствал или отсъствал от зала, този дълг няма как да бъде само на правителството. Той е на сега управляващите, начело с този министър-председател“, категоричен е социалистът. Според него този дълг смущава не само със своя размер, но и със своята структура – не носи близка перспектива за българската икономика и развитие. „Навремето имаше максима - този, който е начело на държавата отговаря за успехите, а този който е след него отговаря за проблемите“, припомни зам.-председателят на БСП.
   
По повод убийството на руския политик Борис Немцов, Стоилов коментира, че то надхвърля значението на руските мащаби, но мотивите могат да са в напълно противоположни посоки. „Това дори може да бъде част от някакъв стремеж за дестабилизация в Русия и е добре да се установи. При всички случай това ще нагнети допълнително напрежение в обстановката“, заключи Янаки Стоилов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4808 |28.02.2015 Р. Петков: АБВ намали дълга с 2 млрд. лв. . 17| 5247 |27.02.2015 Миков: 16-те милиарда са най-големият дълг в историята . 2| 5124 |27.02.2015 Стоилов: Намаляването на дълга с 2 млрд. е "алиби" за ДПС . 60| 11846 |27.02.2015 Миков иска от Плевнелиев вето на закона за заем от 16 млрд. лв.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads