Реклама / Ads
1| 3452 |18.08.2021 НОВИНИ

Стоилов: Да се изясни участвали ли са представители на охранителни структури в побоя на протестиращи

.
Янаки Стоилов, служебен правосъден министър
Видях кадрите с полицейското насилие. Има ненужно прилагане на насилие от страна на служители на реда, след като лицата вече са били задържани. Има превишаване на правомощия. Но трябва да се изясни и нещо друго - участвали ли са други формирувания, представители на охранителни структури в действията, провокирането на определени реакции. Тези въпроси трябва да бъдат обсъдени.
 

Това заяви в ефира на bTV правосъдният министър в служебния кабинет Янаки Стоилов.

 

По думите му трябва да се провери също така към датата на назначаването на Андон Андонов в Бюрото за защита било ли е известно, че именно той е бил ръководител на операцията и е участвал в побоя над протестиращи зад колоните на Министерския съвет.

 

По думите на Янаки Стоилов внесеният днес доклад за дейността на Бюрото за защита на свидетелите от главния прокурор Иван Гешев може да е повод обвинител №1 да бъде повикан за изслушване в Народното събрание.

 

"Докладът дава възможност главният прокурор да бъде изслушан и по този повод парламентът да приеме решение. Конституцията изрично е предвидила главният прокурор не само да изготвя доклади, но и чрез тях да се комуникира пряко с НС. Депутатите са в правото си да изискат участието на обвинител №1 да го представи, мотивира и да отговаря на техните въпроси", посочи Стоилов.

 

Правосъдният министър коментира още, че съдебната власт не подлежи на парламентарен контрол и трябва да се намери правилния начин на комуникация между двете институции. По думите му не бива двете страни да изострят спора на процедурно основание и да намерят начин да си взаимодействат, за да решат проблемите, които стоят с голяма острота. За да се стигне до комуникация, трябва да се изчисти юридически езика и подхода.

 

Правосъдният министър посочи още, че няма да внесе второ искане до Висшия съдебен съвет за стартиране на процедура за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев и ще изчака Върховния административен съд да се произнесе по жалбата на Стоилов за отказа на кадровиците.

 

Правосъдният министър заговори за нуждата от актуализация на бюджета, законодателства, свързани с пандемията и мигрантската криза. Янаки Стоилов заяви още, че не е обсъждал предложение да стане част от редовно управление. Смята обаче, че на първо място трябва да се преценят подходите за това дали е възможно формирането на редовно правителство и чак тогава да се обсъждат персонални въпроси.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 8793 |03.08.2021 Янаки Стоилов: Да не се окаже, че старите и големи икономически интереси намират ново политическо представителство . 28| 4425 |23.07.2021 Янаки Стоилов: ВСС изнесе щита пред Гешев много напред, за да не може никой да повтори това действие . 15| 5835 |19.07.2021 Министър Стоилов: Поисках оставката на Гешев заради груби нарушения на закона и на етиката . 10| 5748 |17.07.2021 Янаки Стоилов: Гешев тенденциозно е придобивал информация чрез СРС-та

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads