Реклама / Ads
2| 3498 |29.07.2021 НОВИНИ

Стойнев към кабинета: Ако не внесете Плана за възстановяване, ще бъдете като ГЕРБ

.
Драгомир Стойнев
Този план е по-добър и амбициозен, по-реформаторски от предходния, но в същото време не можем и да очакваме чудеса от вас. Вие сте министър само за два месеца, а този план не замества проекти, които са отпаднали от оперативните програми или да финансира проекти, които трябва да се финансират от страна на бюджета. Този план трябва да е визионерски за страната, за устойчиво развитие, с нови източници на икономически растеж. План, който да постави основата на нов икономически модел, базиран на знанието, дигиталната икономика и зелената енергия.
 

Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев по време на изслушването на вицепремиера Атанас Пеканов за Плана за възстановяване и устойчивост.

 

Той поздрави министъра за първите стъпки, насочени в сектора на социално подпомагане – по думите му това е началото на една изключително добра реформа, която е необходима.

 

Като един от минусите на Плана Стойнев открои липсата на средства за възстановяване на „Напоителни системи“, тъй като по думите му е необходимо да бъдем подготвени за климатичните промени.

 

„Големият проблем за енергетиката е отворен. Да не забравяме, че другите държави си направиха съвети към Министерски съвет за справедлив преход – ние имаме такъв само на хартия. Не се събраха нищо веднъж. Това е екипна работа и е необходима да има. Изпуснахме много ценно време и такъв съвет е необходим“, категоричен е той.  

По думите му е притеснително, че няма как да се отговори на дигиталната трансформация и навлизането на изкуствения интелект: „Отчита ли се влиянието на изкуствения интелект върху пазара на труда и автоматизацията на много процеси? Това е процес, който ще задълбочи неравенствата в обществото и голяма част от професиите ще станат ненужни. Още отсега трябва да мислим какво ще правим с тези хора. За съжаление тази амбициозност не я виждам в плана. Голяма част от европейските държави вече дават отговори на трансформациите.“

 

„Какво правим оттук нататък? Този план внася ли се в парламента?“, това попита социалистът. По думите му това вече е направено от Германия, Франция, Италия. „Или имате ли готовността да изпратите този план директно в Брюксел, за да стартираме процеса?“, продължи Стойнев.

 

„Трябва да имате смелост да покажете какво точно искате.  Трябва да стартира процеса“, категоричен е той.   По думите му ако служебният кабинет не внесе проекта, ще бъде като ГЕРБ. 

 

„Народът очаква да бъдем по-смели, с по-визионерско мислене и да стъпим върху новите стимули за икономически растеж“, завърши Стойнев. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 3796 |01.06.2021 Стойнев: Загубата на ТЕЦ ”Марица - Изток” тази година ще бъде над 500 000 млн. лева . 5| 4213 |19.05.2021 Веселин Стойнев: Не може 11 г. да говорим за калинки и да плачем, че махат професионалисти . 12| 2959 |20.04.2021 Даниел Митов за кабинета: Бил амалгама между приемственост, опит и обновление . 3| 3925 |23.10.2020 Драгомир Стойнев от БСП е с положителна проба за COVID-19

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads