Реклама / Ads
47| 5664 |13.03.2014 НОВИНИ

Стойнев, категорично: "Южен поток" продължава

.
Драгомир Стойнев
Въпреки кризата, на техническо и експертно ниво в момента работата по проекта "Южен поток" продължава, заяви БНТ Драгомир Стойнев, министър на икономиката и енергетиката. Всички министри се обединихме, включително и комисарят Йотингер, че не трябва да спира работата, тъй като това е един важен стратегически проект за Европа, каза Стойнев.
 

Има политически спекулации относно "Южен поток" допълни той, като коментира, че това е недостойно, защото проектът е важен за България. Дадохме мандат на Европейската комисия, защото искаме този проект да се реализира. Второ, да получи всички разрешителни и да не се действа на парче, обясни Стойнев. 

 

Наистина на ЕК е даден мандат да води преговорите с цел да се избегне забавянето на реализацията на "Южен поток", но тя се допитва до всички участници в него, като те дават мнението и оценките си, увери министърът.

 

Бойко Борисов търси политически дивиденти с изказванията си за "Южен поток", но няма право на това, тъй като винаги е защитавал германските интереси, за разлика от настоящето правителство, което работи за националните интереси, каза Стойнев. Радва ме, че президентът Плевнелиев следва приоритетите на правителството и в момента в Катар той потвърди моята позиция януари месец, че ни е необходим регионален LNG терминал на Егейско море именно за доставки на втечнен газ, добави Стойнев.

 

В проекта "Южен поток" - България работят не повече от 30 души, там има и инженери, и специалисти по обществените поръчки, подготвят се подробните устройствени планове. Има техническа работа преди реалното стартиране на проекта, която трябва да бъде изготвена, обясни още Стойнев.

 

Ако заради кризата в Украйна спрат доставките на газ, имаме мазут и природен газ от Гърция, но не може вечно да ги ползваме, всичко зависи от нуждите на икономиката, успокои той, но предупреди, че може да има последствия за цяла Европа. В момента се нагнетява природен газ в Чирен, без да се черпи от хранилището, за да се подсигурим при евентуална криза.

 

Има опасност от загуба на руски туристи, което може да се отрази на икономиката на България, каза още Стойнев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 5308 |10.03.2014 Стойнев: "Южен поток" е от национално значение . 6| 5753 |20.01.2014 Брюксел отказа нови споразумения за "Южен поток" . 5| 4702 |19.12.2013 Стойнев: Не е направено нищо за "Южен поток" три години . 4| 4861 |12.12.2013 Стойнев: ЕК ще преговаря с Русия за "Южен поток"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads