Реклама / Ads
22| 5518 |18.02.2013 НОВИНИ

Столът на Симеон Дянков се разклатил?

.
Симеон Дянков
Преди броени дни на Борисов му се наложило да гаси и друг пожар, разпален от заместника му, след първия - решението да забави плащанията на селскостопанските производители до март-април.
 

За една бройка вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков се размина с уволнение миналата седмица, пише "Труд". Финансист №1, който от по-миналата седмица е в САЩ, е вбесил до краен предел премиера Бойко Борисов заради категоричното си решение да забави плащанията на селскостопанските производители до март-април.


"Възможностите на бюджета са такива, че тези плащания могат да се случат в средата на март и след това евентуално остатъкът в началото на април. Това са възможностите и това ще се случи, каквито и стачки да има", изказа се твърдо на 8 февруари Дянков. Така той отговори на земеделските производители, които заявиха, че ще протестират на 20 февруари пред храм-паметника "Александър Невски". 
 

Премиерът Бойко Борисов, който никак не обича протестите, обаче им обеща, че парите ще бъдат изплатени до 22 февруари. Според източници на "Труд" миналия четвъртък министър-председателят привикал при себе си зам.-финансовия министър Владислав Горанов, земеделския шеф Мирослав Найденов, както и представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите, Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) и Националния съюз на земеделските кооперации в България. По случайност в кабинета на Борисов се оказал и лидерът на РЗС Яне Янев, който обаче бил по друг въпрос. На срещата Борисов бил категоричен, че или ще се намерят пари за изплащане на субсидиите веднага, или още във вторник (19 февруари) ще внесе предложение в парламента за промяна в състава на Министерския съвет и ще махне Дянков. 
 

Няколко часа по-късно на сайта на земеделието се появи съобщение, че още във вторник или най-късно в сряда средствата ще бъдат по сметките на зърнопроизводителите. А едната от браншовите организации - АЗПБ, обяви, че няма да протестира.

В петък и от Министерството на финансите пуснаха прессъобщение, че земеделците ще получат субсидиите си, като това ще стане за сметка на фискалния резерв. Набирането на нужния финансов ресурс ще стане чрез емисия на държавни ценни книжа (ДЦК), която ще бъде предложена на инвеститорите на аукцион на 20 февруари. Министерството на финансите ще пусне ДЦК за 800 милиона лева. Те са краткосрочни и падежът им ще настъпи на 22 август т.г., т.е., заемът за земеделците ще бъде платен от следващото правителство. Решението за нова емисия вътрешен дълг е било предшествано от спешна среща в МФ с шефовете на няколко от големите търговски банки, които са и сред най-големите купувачи на ДЦК. Срещата е била с посредничеството на БНБ.

Позициите на вицепремиера Симеон Дянков обаче продължават да са сериозно разклатени, научи още "Труд". Причината е, че само преди броени дни на Борисов му се наложило да гаси друг пожар, разпален от заместника му, този път в Брюксел. България и Чехия бяха единствените от ЕС, които отказваха да ратифицират проекта на МВФ за преразпределение на квотите на страните, приет през декември 2010 г. Според новия договор София трябва да внесе 160 млн. лева, които са заложени в бюджета. До 15 януари т.г. 145 страни членки, заемащи 77,1% от общите квоти, в това число и Чехия, ратифицираха проекта. Най-големият акционер във фонда САЩ все още не е и остава най-голямата пречка за реформата. Позицията на България обаче създала сериозни проблеми на Борисов, който трябвало да обяснява на председателя на ЕК Жозе Барозу защо страната ни се дърпа. Миналата седмица премиерът пратил писмо в Брюксел със своя подпис, с което България се присъединила към договора въпреки бавенето на Дянков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 5012 |15.02.2013 Дянков: България не се натиска да влиза в еврозоната . 48| 6643 |11.02.2013 Дянков: Няма да се национализират ЕРП-та . 41| 5363 |09.02.2013 Дянков вдига минималната заплата . 26| 5613 |04.02.2013 И Дянков поиска референдум

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads