Реклама / Ads
15| 5010 |15.02.2013 НОВИНИ

Дянков: България не се натиска да влиза в еврозоната

.
България не се натиска да влиза в еврозоната, защото тя не е достатъчно стабилна и успешна. Това обясни финансовият министър Симеон Дянков на лекция в Института за международна икономика „Питърсън", съобщиха от финансовото министерство.
 

„Ще изчакаме още няколко години с влизането ни в еврозоната, докато нещата се успокоят. Многократно сме заявявали, че България има желание да се присъедини, но искаме ли да плащаме за неуспешните политики на някои нейни членки?", казал на лекцията вицепремиерът. Според него ситуация във валутния съюз е "динамична" и "ако започнем процедурата по влизане, няма да е ясно в каква точно формация влизаме и затова ще изчакаме".

Финансовите министри от ЕС приеха през декември м.г. план, съгласно който банките във валутния съюз ще бъдат поставени под единен надзорен орган и според Симеон Дянков това е стъпка в правилната посока, но не достатъчна.

"България има най-ниския данък на юридически и физически лица в целия ЕС със ставка 10%", подчерта българският финансов министър пред аудиторията си. Той е обезпокоен, че ЕС може да предприеме политика по данъчна хармонизация. „Искаме да сме сигурни, че тази идея не е част от бъдещия пакет мерки в еврозоната", категоричен е министър Дянков.

Той представил и визията си за това как може България да постигне средноевропейските нива на доходи по време на продължаващата криза в еврозоната. Според Дянков българската икономика расте за поредно десето тримесечие, като увеличаващото се вътрешно потребление компенсира намаления износ за страните от ЕС, които се борят да излязат от кризата. БВП е нараснал с 0,5% за последното тримесечие на 2012 в сравнение със същия период през 2011 г., отбелязва финансовият министър Симеон Дянков.

В същото време анализаторите отчетоха че този ръст на БВП е катастрофален. Това е под прогнозите на министерството на финансите за ръст на БВП за 2012 г. от 1,2%. Ръстът на БВП спрямо предходното тримесечие пък е само с 0,1%, отбелязаха те. Според тях икономиката ни буквално "пълзи по дъното".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 5008 |15.02.2013 Тримата от "Хамас" са били изгонени с полиция от България . 3| 5320 |15.02.2013 Фред Теевен разбрал, че България е готова за Шенген след разговор с Цветанов . 27| 5161 |15.02.2013 Борисов: За всяко евро, внесено в ЕС, България получава над 5 евро . 8| 5539 |12.02.2013 С дънки "Рила" хърватският премиер рекламирал България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads