Реклама / Ads
4| 5474 |27.04.2020 НОВИНИ

Столичани: ”Топлофикация” винаги намира обяснение за високите сметки

.
През месец март винаги се получава напрежение около сметките за парно. Цената на природния газ е намалена от 1 април. Няма как сметките за март да бъдат калкулирани по по-ниска цена.
 

Това заяви пред БНР говорителят на „Топлофикация София“ Елизабет Павлова.

 

Напрежението се породи заради високите сметки за парно и топла вода през месец март, които доведоха и до реакция от националния омбудсман Диана Ковачева. Тя настоя КЕВР да реши проблема и да се прецени как да се процедира. Омбудсманът категорично заяви, че е недопустимо да се начисляват прогнозни сметки без реална база за сравнение и то в момент на извънредно положение, когато стотици хора са без доходи.

 

Сметките за парно и топла вода би трябвало да са по-ниски заради договорката между руския “Газпром” и българския “Булгаргаз”. В крайна сметка стана ясно, че цената на сивото гориво ще бъде по-ниска. Припомняме също, че омбудсманът Диана Ковачева категорично заяви - месец март е бил по-топъл, така че не е логично сметките да са толкова високи.

 

Според столичани и в най-студените месеци, с температури под -15 градуса, подобни начисления не е имало. Софиянци са категорични - “Топлофикация” винаги намира обяснение за високите сметки.

 

„Топлофикация София“ е най-проверяваното дружество, сметките са изготвени по наредбата за топлоснабдяване и са следвани алгоритмите за прогнозните отчети, увери Елизабет Павлова. Фирмата топлинен счетоводител е стъпила на реалния отчет от миналия сезон и всички разлики и колебания в сметките ще бъдат изяснени с изравнителните сметки, посочи говорителят на дружеството.

 

Според обществения посредник на “Топлофикация София” Деян Дянков не е коректно да се сравняват ноемврийската и януарската сметка, а „в мартенските сметки нещата не са толкова драматични, както се представят". Няма толкова оплаквания за мартенските сметки, заяви Дянков.

 

Ако всяка сграда поиска да бъде месечно отчитана и да премине на реален отчет, догодина този разговор ще бъде в друга посока, смята Деян Дянков, според когото недоволството и съмненията за мартенските фактури идват от прогнозното отчитане на топлоенергията.

 

Има корекционен коефициент за енергията, консумирана през март 2020 година съобразно енергията, консумирана в сградата през същия месец на 2019, каза още Елизабет Павлова. Този коефициент е индивидуален за всяка отделна сграда.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4597 |07.04.2020 Лидерът на ”Евророма”: Ситуацията в махалата винаги е била огледало на държавата . 66| 34318 |22.03.2020 Поетът Николай Милчев: Пресконференцията на Борисов - той, той и само той е винаги прав . 2| 4333 |13.03.2020 Затварят всички Центрове за обслужване на клиенти на ”Топлофикация” . 8| 4452 |03.03.2020 Борисов от границата: Миграционната вълна винаги е била близо

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads