Реклама / Ads
6| 2576 |20.11.2023 НОВИНИ

Столтенберг: НАТО разглежда въпроса дали алиансът да има по-постоянно увеличаване на войските в Западните Балкани

.
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг Източник: БГНЕС
НАТО разглежда въпроса дали алиансът да има по-постоянно увеличаване на войските в региона, заяви днес на пресконференция в Прищина генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от Ройтерс. По думите му НАТО извършва преглед на военното си присъствие в Западните Балкани.
 

"Ще направим необходимото, за да осигурим безопасна среда за всички хора в Косово", коментира днес в Прищина Йенс Столтенберг след среща с президента на Косово Вьоса Османи, информира Косово онлайн.

 

"Това е много важна среща за ситуацията със сигурността в Косово и региона след случилото се през септември“, посочи Столтенберг, който заяви в началото на обръщението си, че се радва да бъде в Прищина.

 

Той припомни и събитията в Северно Косово през май. "Що се отнася до насилието през май и септември, това е недопустимо и затова увеличихме присъствието си“, отбеляза Столтенберг.

 

НАТО, допълни той, подкрепя диалога между Белград и Прищина. "И двете страни трябва да бъдат ангажирани“, каза още генералният секретар на НАТО и приветства последното предложение за създаване на Съюз на сръбските общини.

 

Косовският президент Вьоса Османи благодари на Столтенберг за посещението му "във време на предизвикателство за сигурността не само за Косово, но и за целите Западни Балкани“.

 

"Свободата на Косово е резултат от подкрепата на НАТО. Хората и институциите в Косово са вечно благодарни“, подчерта Османи.

 

"Ролята на НАТО и силите КейФОР за предотвратяването на дестабилизацията на Косово е решаваща“, каза Османи и добави, че "Косово и НАТО са от едната страна, а терористите са от другата“. Стратегическата цел на Косово, каза тя, е членството в НАТО.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 2579 |20.11.2023 ЕК изрази готовност да организира нова мисия за проверка на фактите в България, свързана с Шенген . 9| 5322 |20.11.2023 Под дулото на пистолет: Ученичка е изнасилвана в продължение на година от възрастен мъж . 32| 2630 |20.11.2023 Лойд Остин: Ще продължим да помагаме на Украйна в неотложните й нужди на бойното поле . 16| 2734 |20.11.2023 Росен Плевнелиев: Омразата между ГЕРБ и ПП всъщност е полезна, бори корупцията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads