Реклама / Ads
0| 2566 |11.07.2023 НОВИНИ

Вилнюс: Съюзниците ще препотвърдят, че Украйна ще стане член на НАТО

.
Източник: личен архив
Съюзниците ще препотвърдят, че Украйна ще стане член на НАТО. Това заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг в началото на Срещата на върха във Вилнюс, предаде БНТ.
 

До часове НАТО ще разпространи комюнике с точния текст, щом съюзниците постигнат договореност за формулировката, обясни той.

 

НАТО ще даде ясно и силно послание към Украйна по пътя ѝ за присъединяване към Алианса, посочи Столтенберг. В момента се уточняват последните детайли на комюникето. Съюзниците са съгласни Украйна да с присъедини към Пакта след като войната приключи, въпросът е обаче колко бързо да се случи това и да бъдат ли поети ангажименти за времева рамка.

 

Източноевропейските и балтийските държави настояват за по-ясни ангажименти, докато САЩ и Германия са по-предпазливи.

 

Украинският президент Зеленски заяви преди срещата, че мястото на страната му е в НАТО заради сигурността на източния фланг. Изявлението му е само няколко часа преди очакваната му визита във Вилнюс, където трябва да се включи в първото заседание на съвета НАТО - Украйна и да се срещне с американския президент Джо Байдън.

 

"Убеден съм, че ще изпратим позитивно и силно послание към Украйна по пътя ѝ за членство. Предложих пакет от три елемента за практическа помощ: за постигане на пълна оперативна съвместимост на Украйна с НАТО, да надградим политическите си отношения със съвет НАТО - Украйна, който ще започне да заседава утре, както и да премахнем изискванията за изпълнение на плана за действие за членство, което ще направи процеса по присъединяване вместо от две стъпки - в една", посочи Столтенберг.

 

Текстът на комюникето ще бъде публикуван до няколко часа, след като се постигне съгласие между всички съюзници.

 

Напът за Вилнюс украинският президент написа в Туитър, че Украйна заслужава уважение, но получава сигнали, че във Вилнюс няма готовност да бъде отправена поканена за членство:

 

"Получаваме сигнали, че се обсъжда определен тип формулировка без Украйна. Бих искал да подчертая, че тази формулировка е за поканата да станем натовски член, а не за членството на Украйна. Безпрецедентно и абсурдно е, когато не е съгласувана времева рамка нито за поканата да се присъединим, нито за членството на Украйна. Докато в същото време неясна формулировка за “условия” се прибавя дори само за да бъдем поканени. Изглежда, че няма готовност нито Украйна да бъде поканена в НАТО, нито да стане член на Алианса.

 

Това означава, че се оставя времеви прозорец да се търгува членството на Украйна в НАТО в преговори с Русия. А за Русия това означава мотивация да проължи с терора си. Несигурността е слабост. И открито ще обсъдя това на срещата на върха.”




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 3032 |11.07.2023 Денков от Вилнюс: Очаквам ясна заявка, че Украйна ще бъде поканена в НАТО . 1| 2685 |11.07.2023 На фокус в срещата на върха на НАТО във Вилнюс: Ще бъде ли открехната вратата за бъдещо членство на Украйна? . 7| 2702 |09.07.2023 „Политико“: Само 1/3 от съюзниците в НАТО ще постигнат целта за разходите . 2| 2793 |07.07.2023 Йенс Столтенберг: За защита на съюзниците от НАТО се готви регионален план за Черно море

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads