Реклама / Ads
13| 3091 |16.02.2023 НОВИНИ

Столтенберг не убеди Анкара да пусне Швеция в НАТО

.
Сега е моментът Турция да ратифицира молбите на Финландия и Швеция за присъединяване към НАТО, заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг на съвместна пресконференция в Анкара с турския външен министър Мевлют Чавушоглу.
 

Тази седмица германският външен министър Аналена Бербок каза, че очаква всички членове на НАТО да ратифицират кандидатурите "без допълнително забавяне".


Финландия и Швеция кандидатстваха за присъединяване към Северноатлантическия пакт след нахлуването на Русия в Украйна през февруари миналата година и кандидатурите им за членство бяха ратифицирани от всички съюзници с изключение на Унгария и Турция. Анкара обаче остава твърда - ще позволи на Хелзинки да се присъедини към НАТО, но не и на Швеция. 


Анкара се смята за основна пречка, като президентът Реджеп Ердоган посочи, че Турция ще даде зелена светлина за членството на Финландия, но не и за това на Швеция. Причината - Анкара твърди, че Стокхолм крива членове на Кюрдската работническа партия (ПКК), която се смята за терористична група от Турция, Европейския съюз и други.


Миналия месец Турция спря преговорите с Швеция и Финландия по техните кандидатури след протест, по време на който Расмус Палудан, лидер на датската крайнодясна политическа партия Твърда линия, изгори копие от Корана пред турското посолство в Стокхолм.


Столтенберг описа протеста срещу изгарянето на Корана като "позорен акт" и каза, че шведското правителство е демонстрирало силна позиция срещу протеста, което трябва да бъде похвалено.


Чавушоглу повтори позицията на Турция, че може да оцени отделно кандидатурите на Финландия и Швеция за присъединяване към НАТО. Като призна, че Швеция е променила законодателството си относно тероризма в съответствие с исканията на Турция, Чавушоглу каза, че промените трябва да бъдат изцяло приложени.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3145 |25.01.2023 Столтенберг приветства решението на Германия да даде танкове на Украйна . 5| 3224 |24.01.2023 Столтенберг пред ”Welt TV”: Няма разцепление в НАТО за танковете ”Leopard” . 7| 3258 |21.01.2023 Крайнодесен политик изгори екземпляр от Корана в Швеция. Анкара реагира остро . 1| 2985 |19.01.2023 Гришо се разписа с убедителна победа на Големия шлем. Чака Джокович

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads