Реклама / Ads
0| 2881 |27.02.2023 НОВИНИ

Чавушоглу обяви, че на 9-ти март се подновяват преговорите с Швеция и Финландия за членство в НАТО

.
Турският външен министър Мевлют Чавушоглу Източник: БГНЕС
Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви днес, че преговорите с Швеция и Финландия за тяхното членство в НАТО ще бъдат възобновени на 9-ти март. Чавушоглу посочи, че към този момент ”няма задоволяващи стъпки, предприети от Швеция”, за това ”не е възможно да кажем ”да” на членството на Швеция в НАТО, без да бъдат предприети конкретни действия. Той съобщи, че кандидатурите за членство в НАТО на двете страни може да се разглеждат поотделно, защото Турция е по-позитивна към процеса на присъединяване на Финландия.
 

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви днес, че преговорите с Швеция и Финландия за тяхното членство в НАТО ще бъдат възобновени на 9-ти март след забавянето през м. януари заради протест, на който бе изгорен Корана в Швеция, съобщават световните агенции.

 

В Анкара Чавушоглу заяви, че срещата ще се състои в Брюксел и на нея ще бъде обсъдено изпълнението на меморандума, подписан с двете скандинавски страни.  Чавушоглу повтори, че е невъзможно Турция да одобри кандидатурата на Швеция без да види, че се предприемат конкретни стъпки, съобщават местни медии. По отношение на членството на Финландия и Швеция, позицията на Турция е ясна и прозрачна, заяви Чавушоглу. Напомняйки, че тероризмът е една от двете главни заплахи за НАТО, Чавушоглу каза, че очаква двете северни страни да отговорят на загрижеността на Анкара по отношение на борбата с тероризма. Откакто бе подписан тристранния меморандум на срещата на върха на НАТО в Мадрид през м. юни 2022г., няма задоволяващи стъпки, предприети от Швеция, каза Чавушоглу. Не е възможно да кажем "да" на членството на Швеция в НАТО без да бъдат предприети тези стъпки, заяви турският външен министър. Той каза също, че кандидатурите за членство в НАТО на двете страни може да се разглеждат поотделно, защото Турция е по-позитивна към процеса на присъединяване на Финландия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2939 |13.02.2023 Мевлют Чавушоглу опроверга слуховете за засиления бежански поток от Сирия към Турция . 9| 3036 |13.01.2023 Русия пак обяви, че е поела контрола над Соледар. Украйна все още отрича . 3| 5862 |10.01.2023 Чавушоглу: Турция подкрепя мирния план на Зеленски . 1| 3443 |26.12.2022 Ердоган обяви, че трансферът на Кристиано Роналдо в ”Ал Насър” е сигурен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads