Реклама / Ads
Frognews #останивкъщи
8| 3821 |21.01.2020

Стомана-Перник: Краен сценарий е да изнасяме производството

.
Константин Стаменов
Целта на доклада на ”Софийска вода”, който излезе през декември, е била да се помогне за излизане от кризата, само че информацията в него не е прецизирана. За един от тръбопроводите така е описано, че излиза, че цялата вода не е стигала в града, а е постъпила в ”Стомана”. Това не е вярно.

Това каза в предаването "Лице в лице" по бТВ изпълнителният директор на "Стомана Индъстри" Константин Стаменов по повод водната криза в Перник.

 

Той поясни, че в доклада се говори за 290 литра в секунда, които се изливат неконтролируемо и че това е 40% от цялата вода за града. Това не е 40%, а 80%. Въобще, ако четете, ще си кажете, че вода не е стигала в града.  Премиерът, министърът на околната среда, зам.-министър Нанков – всички казаха, че няма такива отклонения. Ние не сме го виждали този доклад, заяви Стаменов.

 

Категорично ние не сме източили водата от язовир "Студена". Нашата консумация в сравнение с консумацията за града е 3%. В тръбите са инвестирани 20 млн. лева, с което ние значително намаляваме консумацията.

 

Изпълнителният директор на "Стомана" обясни, че предприятието има два алтернативни водоизточника с официални разрешителни. В момента ползваме от водосбори около нас. Още лятото виждахме, че има някаква криза. Още навремето са направени буфери, които активирахме. Връщаме заустените води в оборотни цикли и това ни помага. Имаме поръчки за два месеца напред. Опасяваме се обаче, че алтернативният водоизточник може да замръзне. Това, което ни трябва, е да получим малко свежа вода, посочи Константин Стаменов.

 

Ще направим всичко възможно работещите в заввода да имат работа и да не изнасяме никакво производство. Изнасянето на производство в чужбина е супер краен сценарий, уточни той.

 

По думите на Стаменов, за да се докара вода от язовир "Пчелина" до "Стомана", първо трябва да се провери качеството на водата. Той обясни, че язовир "Пчелина" е на около 30 километра от "Стомана", като по пътя има междинен Бязовир – "Братановци", на около 12 километра от предприятието.

 

Там съоръженията са на "ВиК" Перник и са в трагично състояние. Не е сериозно ние да инвестираме в съоръжения, не сме ВиК оператор. Инфраструктурата извън "Стомана" не е наш ангажимент, подчерта Константин Стаменов.

 

Той поясни, че изнесената от прокуратурата информация, че "Стомана" е плащала вода по 13 стотинки на кубичен метър, а жителите на Перник – по 2 лева, не е коректна. Цената от 13 стотинки на кубичен метър не е определена от нас, а от КЕВР и е за индустрията в цялата страна. Това не е цена за водата, а цена за транспорт, тя идва по гравитачен път. Тази вода не минава през пречиствателна станция, през инфраструктурата на града, за нея няма поддържащи екипи от ВиК. Това са несравними неща, подчерта изпълнителният директор на "Стомана".

 

Бута се индустрията да застане срещу града. Няма такова нещо. Индустрията е с града. Хората от Перник работят в това предприятие, каза още Константин Стаменов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Анализатори: Пресилено е да се говори за сценарий за сваляне на правителството 4| 3952 |03.01.2020 . Полицай заплашва гражданин: Долу ще започне порно в пълния му сценарий 4| 3540 |25.10.2019 . Тихомир Безлов: Познат сценарий е арестувани да излизат по медицински причини 4| 4389 |19.09.2019 . Иванчева: Има сценарий активните граждани да бъдат смачкани 5| 3839 |29.05.2019

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ