Реклама / Ads
2| 4263 |06.08.2019 НОВИНИ

Стопанин от Крушаре се барикадира при прасетата си заради ветеринарите

.
Източник: БГНЕС
Стопанинът Стефан Стефанов от около два часа се е барикадирал при животните си в село Крушаре. Целта му е да не допусне ветеринарите при тях.
 

Стопанинът Стефан Стефанов от около два часа се е барикадирал при животните си. Целта му е да не допусне ветеринарите при тях, допълва БНТ.

На брифинг днес областният управител на Сливен Чавдар Божурски заяви, че над 90% от прасетата в областта са доброволно умъртвени. Извършена е дезинфекция в стопанствата в непосредствена близост до големите свинекомплекси.

 

Останали са живи 1235 прасета. Тези, които попадат в 20-километровата зона, ще бъдат трайно маркирани, а на стопаните им ще бъде даден 24-часов срок. При отказ да ги умъртвят, ще бъдат принудително взимани и умъртвявани.

В Сливенско няма положителна проба за чума при свинете. Областният управител призова протестиращите в Крушаре да осъзнаят и да приемат реалността.

Вижте повече във видеото.

 

Междувременно жителите от три села - Стамболийски, Гарваново и Горски извор, са внесли подписки при областния управител на Хасково - Станислав Дечев, с които се обявяват срещу мерките, предприети от Министерството на земеделието, храните и горите за справяне с Африканската чума по свинете.

 

Това стана ясно днес по време на заседание в Областна администрация, където се проведе заседание на Областната епизоотична комисия. Станислав Дечев заяви, че ще предаде подписките в Областната дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/, за да може техните служители да проверят ситуацията на място и да разговарят лично с хората. По време на заседанието бе докладвано от Областното пътно управление, че вече е направена дезинфекция по цялата дължина на автомагистрала "Марица" и че по всички крайпътни отбивки се извършва почистване на републиканска пътна мрежа и после се дезинфекцира.

 

Директорът на ОДБХ Хасково д-р Георги Илиев съобщи, че в Хасковска област няма констатиран случай на африканска чума по свинете, но уточни, че заболяването вече настъпва към Южна България. "Основните трудности идват от хората, които развъждат свине-майки с цел търговия, нещо което е незаконно. И именно те създават проблеми", подчерта д-р Илиев, цитиран от БТА. Той обяви, че от утре екипите на ОДБХ Хасково тръгват в 3-километровата зона на свинекомплекса в Клокотница и съвместно с кметовете на селата ще проверят изпълнението на мярката. Ако не е изпълнена, ще се приложат мерките, предвидени в закона за ветеринарномедицинската дейност, категоричен бе д-р Илиев.

 

От Държавното горско стопанство информираха, че са определени екипите за загробване на евентуални умрели свине, както и за бързо предаване на проби от намерени животни.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5395 |02.08.2019 Стопанин с прасе: Да дойде Борисов да ме обезщети с половината си заплата, но без полиция . 1| 3830 |10.06.2019 Стопанинът на кучетата, разкъсали мъж, остава в ареста . 0| 3826 |01.12.2018 Извънредно: Мъж с присъда се барикадира в дома си в „Надежда”, готов да стреля . 0| 3833 |28.07.2018 Психично болен се барикадира в дома си на пл. "Славейков"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads