Реклама / Ads
2| 2530 |12.10.2024 НОВИНИ

Стотици руски бомби над Херсон, ранени в Запорожие. Русия с ново настъпление в Курск, а къде е западната помощ?

.
Руските сили започнаха нова контраатака срещу левия фланг на Украйна в руската Курска област. Украйна контролира около 40-50% от град Торецк, докато останалата част е завладяна от Русия. Силите за отбрана на Южна Украйна в Херсонска област отблъснаха 29 нападения. През изминалото денонощие са регистрирани пет нападения в Херсонското и две нападения в Запорожското направление. Русия е хвърлила хвърлила 428 бомби с общо предназначение по Херсон. Има ранени в Запорожие.
 

Основни събития от 11 октомври:

 

- Русия предприе нов настъпателен удар в Курска област, Киев твърди, че нападението е осуетено;

 

- Украйна държи 40-50% от Торецк, твърди официален представител;

 

- Шолц представя пакет от съюзническа помощ на стойност 1,5 млрд. долара, доставя система за противовъздушна отбрана IRIS-T;

 

- Украйна създава надзорни съвети за агенции за снабдяване със смъртоносни и несмъртоносни оръжия.







Руските сили започнаха нова контраатака срещу левия фланг на Украйна в руската Курска област, твърдят няколко руски и украински канала в Telegram на 10 октомври.

 

Украински официален представител коментира, че „руският план в Курска област засега е осуетен“, тъй като руските сили са понесли загуби.

 

Украйна започна трансграничното си навлизане в Курска област в началото на август, като първоначално твърдеше, че ще завземе около 1300 кв. км, но напоследък се сблъсква с нарастващ натиск от страна на нарастващите руски подкрепления.

 

„Все още няма подробности, но руските военни претърпяха значителни загуби в оборудването“, заяви Андрей Коваленко, ръководител на отдела за борба с дезинформацията в Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна.

 

Паралелни съобщения се появиха и по руските провоенни канали. Известният провоенен канал „Рибар“ написа, че руските сили са извършили няколко нападения в Кореневски и Суджански район, в които Украйна е установила своя опорна точка.

 

„Предните групи на руските войски достигнаха Зелени Шлях до края на деня, което ни позволява да твърдим, че е извършен поне частичен пробив в отбраната на украинските въоръжени сили“, твърди Рибар на 10 октомври.







Късно на 10 октомври руското министерство на отбраната твърди, че неговите сили са „проникнали“ в контролираната от Украйна територия в Курска област и са нанесли загуби на жива сила и техника.

 

По-късно, на 11 октомври, DeepState съобщи, че ситуацията в района остава трудна, но украинските сили успяват да я стабилизират. Според канала все още не е възможно да се възвърне цялата загубена територия, но руските сили са понесли значителни загуби при нападението.

 

Украйна контролира около 40-50% от град Торецк, докато останалата част е завладяна от Русия, заяви на 11 октомври ръководителят на военната администрация на града Васил Чинчик.

 

Торецк, град на около 35 км северно от окупирания Донецк, е една от централните точки на руската офанзива в Донецка област, където руските войски постоянно изтласкват украинските защитници стъпка по стъпка.

 

Говорейки в ефира на националната телевизия, Чинчик заяви, че в разрушения град са останали около 1150 души. Преди пълномащабното нахлуване в Торецк са живели около 70 000 жители.

 

„Полагаме всички усилия да евакуираме цивилните... Ситуацията в областта на сигурността позволява влизане в града и евакуиране на населението само в определени периоди, когато има затишие на бойните действия или благоприятни метеорологични условия“, каза служителят.

 

Сайтът за краудсорсинг DeepState посочва, че населените места в източните покрайнини на Торецк - Пивничное, Зализне, Дружба и Пивденское - са изцяло или почти изцяло в руски ръце.

 

Президентът Володимир Зеленски пристигна в Германия на 11 октомври, като получи нови обещания за подкрепа от германския канцлер Олаф Шолц.

 

Посещението на Зеленски е част от по-широка европейска обиколка, по време на която той се надява да увеличи подкрепата си за Украйна и нейния план за победа в пет стъпки.

 

По време на съвместна пресконференция Шолц разкри, че Германия е предоставила пакет от помощи за Украйна на стойност 600 млн. евро (660 млн. долара). Той включва пета система за противовъздушна отбрана със среден обсег IRIS-T, бронирани машини, танкове, гаубици, боеприпаси и безпилотни летателни апарати.







„До края на годината с подкрепата на партньорите - Белгия, Дания, Норвегия - ще доставим на Украйна още един пакет на стойност 1,4 млрд. евро (1,5 млрд. долара)“, заяви Шолц. Той ще включва противовъздушни оръжия IRIS-T, Skynex и Gepard, както и артилерия, бронирани машини, безпилотни летателни апарати, радари и боеприпаси.

 

Създадени са отделни надзорни съвети за агенциите за снабдяване със смъртоносни и несмъртоносни оръжия, което е голяма стъпка към спазване на стандартите на НАТО, заяви министърът на отбраната Рустем Умеров в публикация във Facebook на 11 октомври.

 

„Най-накрая създадохме надзорни съвети за Агенцията за отбранителни поръчки (АОП) и Агенцията за несмъртоносни отбранителни средства (АСОС)“, гласи неговият пост.

 

При кадровите размествания в министерството по-рано този месец министър Рустем Умеров размести картите, като поиска освобождаването на трима от заместниците си на фона на дебатите с НАТО относно плановете за обединяване на военните поръчки в една агенция.

 

От началото на седмицата украинските сили са отблъснали 29 руски атаки в Херсонска и Запорожка област, съобщи Оперативното командване „Юг“ на 11 октомври.

 

„Силите за отбрана на Южна Украйна в Херсонска област отблъснаха 29 нападения. През изминалото денонощие са регистрирани пет нападения в Херсонското и две нападения в Запорожското направление“, се казва в изявление на командването.

 

Русия е използвала 318 безпилотни летателни апарата FPV, включително 3 безпилотни летателни апарата тип „Лансет“, и е хвърлила 428 бомби с общо предназначение, съобщи Оперативното командване „Юг“. Въпреки продължаващите нападения не са постигнати никакви успехи.

 

Изявлението се съгласува с по-ранно предупреждение на украинските сили, че през следващите дни Русия ще се стреми към пробив в посока Орихов и Мала Токмачка в Запорожка област.

 

Новият руски натиск в южната част на Запорожка област идва в момент, когато войските на Москва продължават да напредват в източната част на Украйна.

 

Киев обяви изтеглянето си от Вухледар на 2 октомври, след като руските сили първо обсадиха фланговете на града, а след това навлязоха в градската му част.







На 12 октомври в Запорожие в резултат на въздушни удари са ранени трима души, включително 12-годишно момиче. Една частна къща е напълно разрушена. Спасителите продължават извънредните спасителни операции, броят на пострадалите се уточнява.


Пожарникарите потушиха и пожар в складове и работилници на площ от 15 кв. м. Повредени са фасадите и остъкляването на сградите.

 

В операцията са участвали общо 34 спасители и 6 автомобила. На мястото на инцидента работят полицаи, експерти по взривни вещества и доброволци на Червения кръст.


Трима души, сред които и дете, бяха ранени в резултат на въздушни удари в Запорожие през нощта на 12 октомври. Частна къща е напълно унищожена, като пожарите са обхванали 35 кв. м.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2186 |12.10.2024 100% от сигналите за престъпления над деца - свързани със сексуално насилие . 2| 2177 |12.10.2024 Министър Мундров: Три институции издадохме решение - машините за изборите на 27 октомври са годни . 2| 3036 |12.10.2024 България - осмото най-добро място за инвестиране в недвижими имоти в Европа . 3| 4148 |12.10.2024 Проф. Николай Габровски: Деца и възрастни прекарват месеци в реанимация заради електрически тротинетки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads