Реклама / Ads
7| 2198 |13.09.2024 НОВИНИ

ISW: Русия постига минимални успехи в опита си да отвоюва Курска област

.
Източник: БГНЕС
Руски войски продължават контраатаките в района на украинското нахлуване в Курска област, но към 12 септември постигат само минимални успехи, вероятно поради продължаващите украински офанзивни операции и защитни контраатаки в района, се отбелязва в ежедневния доклад на Института за изследване на войната (ISW).
 

Според геолокализирани кадри, руските сили са направили малки напредъци западно от село Вишневка и на север от Краснооктябрское. Министерството на отбраната на Русия съобщи, че са си върнали контрола над 10 села в южната и югозападната част на района около Коренево, но това не е потвърдено от независими източници. Украинските сили продължават контраатаките и постигат напредък в районите, където руските сили са започнали офанзива.

 

Украински войски са преминали границата и са навлезли в югозападната част на село Теткино, като заобикалят руските препятствия в района. Руските източници твърдят, че украинските нападения продължават близо до села като Новий Путь и Медвежье. Русия е постигнала известен напредък в райони, които не са под пълен контрол на Украйна, но вероятно ще срещне по-големи трудности при атаките срещу по-добре подготвени украински позиции.





Украински удари с ракети HIMARS са нанесли щети на временен понтонен мост над река Сейм, както и на руски войски, които се подготвят за атака. Русия също така разполага допълнителни части от 106-та въздушно-десантна дивизия в Курска област.

 

Великобритания е дала зелена светлина на Украйна да използва ракети Storm Shadow за атаки срещу руски военни обекти, като се очаква решението да бъде обявено официално след срещата на американския президент Джо Байдън и британския премиер Киър Стармър на 13 септември.

 

Русия засилва усилията си да укрепи връзките с не-западни страни на срещата на високо ниво на представители по сигурността на страните от БРИКС, която се провежда в Санкт Петербург. На 12 септември руският президент Владимир Путин се срещна с представители на Китай, Индия и Иран, за да обсъдят двустранните отношения и да промотират председателството на Русия в БРИКС, както и предстоящата среща на върха на организацията през октомври в Казан, Татарстан.

 

Путин се срещнал с външния министър на Китай Ван И, който потвърдил участието на китайския президент Си Дзинпин на срещата на върха на БРИКС. Путин също така се срещнал с индийския съветник по националната сигурност Аджит Довал, с когото обсъдил индийското предложение за мир в Украйна и възможността за среща с индийския премиер Нарендра Моди. Освен това Путин разговарял с иранския секретар на Висшия съвет за национална сигурност Али Акбар Ахмадиан относно задълбочаването на отношенията между Русия и Иран и подписването на междудържавно споразумение на стратегическо ниво.





Тези срещи подчертават опитите на Русия да засили дипломатическите си връзки с не-западни държави, като Китай, Индия и Иран, и да си осигури подкрепа в контекста на войната в Украйна и международните санкции. Особено важно е укрепването на руско-иранските отношения, като двете страни обсъждат проекти като север-юг коридора, който минава през Южен Кавказ.

 

Освен това, Русия и Иран изглаждат различията си относно проекта за коридора Зангезур, който свързва Азербайджан с Нахичеван през територията на Армения. Макар че Иран се противопоставя на този проект, Русия увери Техеран, че позицията ѝ по въпроса остава непроменена.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2147 |13.09.2024 Главчев и петима министри ще отговарят на депутатски въпроси . 1| 2173 |13.09.2024 Жълт код за интензивни валежи в последния ден от работната седмица . 10| 2200 |13.09.2024 Тръмп категоричен: Втори словесен дуел с Харис няма да има . 1| 2161 |13.09.2024 Окупаторите тероризират с дронове Одеса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads