Реклама / Ads
15| 3184 |25.11.2021 НОВИНИ

Стотици се събраха пред Съдебната палата срещу насилието над жени /снимки/

.
Протестът пред Съдебната палата Източник: Фрог нюз
Стотици хора се събраха тази вечер пред Съдебната палата в София за да изразят протеста си срещу нарастващото насилие над жени. Това се случва в деня, когато 21-годишно момиче бе намерено пребито до смърт в столичен квартал.
 

Протестът е под надслов „Нито една повече“, като по този начин се отбелязва и международния ден срещу насилието над жени. „Докато има насилие, борбата продължава“, „Ако мъжете плачат повече, ще бият по-малко“, „Ако те удря, значи е насилник“, гласят част от плакатите.

 

Темата за домашното насилие става все по-актуална, след като у нас зачестиха случаите при които мъже отнемат живота на любимата си. Последният случай разтърси София. Става дума за това, че млад мъж удуши съпругата си Евгения, след което баща му помогна да укрие трупа й. Самопризнания и откритото тяло на жертвата ги разобличи.  


Напрежението ескалира по време на протеста.  Наложи се полицията да се намеси. Протестът започна с минута мълчание в памет на жертвите на насилие.

 


.


.
.

 

Във Велико Търново пред Съдебната палата се събраха над 50 жени и мъже, за да изкажат съпричастността си към жертвите на домашно насилие и с протест да поискат законодателни промени.

 

Проблемите с насилието ескалират и това е причината за протеста, обясни Мария Станчева: "Всички хора в България трябва да са на този протест, защото живеем в една ненормална реалност, където жените стават жертва на домашно насилие, на насилие по улиците всеки ден и законодателството не прави нищо да ги защити".

 

Протестиращите пред съдебната палата във Велико Търново настояха за законодателни промени и за адекватна защита за жертвите на насилие: "Подкрепям всички инициативи – законодателни и граждански, за да се спре с насилието над жени“. "В българското законодателство трябва да залегне сериозна протекция за защита на малцинствата, на хората с различна сексуална ориентация, на жените“.

 

"Настоявам  за повече политически отговорни решения относно този проблем и работещи институции“. По инициатива на „Зонта клуб“ - Велико Търново тази вечер крепостта Царевец е осветена в оранжево като символ на солидарността и съпричастността към жертвите на домашно насилие. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3027 |25.11.2021 Чака ни тежък грипен сезон, предупреждава здравното министерство . 7| 3400 |25.11.2021 Министър Демерджиев готов да предостави на ВСС документите по ”Осемте джуджета” . 16| 2960 |25.11.2021 Елена Йончева: ЕК предлага директива за защита на жените от насилие . 3| 3079 |25.11.2021 Президентът Радев: България е поставила ясни въпроси пред Скопие, очаква отговори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads