Реклама / Ads
4| 3360 |15.06.2024 НОВИНИ

Страхотен старт за Бундестима, вкара пет на "гайдарите" в мача на откриването

.
Източник: БГНЕС
Германия показа шампионски амбиции още в първия си мач на Евро 2024. Бундестимът разгроми с 5:1 Шотландия в двубоя, с който беше открито първенството, а атрактивната и резултатна игра на състава на Юлиан Нагелсман със сигурност ще накара феновете още по-смело да мечтаят за титлата, пише sportal.bg.
 

Домакините вдигнаха на крака по-голямата част от "Алианц Арена" още в 10-ата минута с попадение на младата звезда Флориан Виртц. В средата на второто полувреме резултатът беше удвоен от Джамал Мусиала, а малко преди почивката Кай Хавертц се разписа от дузпа. За нарушението срещу Илкай Гюндоган защитникът на "гайдарите" Райън Портиъс получи директен червен картон. Четвъртото попадение заби Никлас Фюлкруг в 68-ата минута. В края Антонио Рюдигер си вкара автогол, а резервата Емре Джан оформи крайното 5:1.






Очакванията към Бундестима са огромни, макар че съставът на Юлиан Нагелсман показа доста колебания в контролите преди старта на първенството. Германците се провалиха на последното Световно първенство и в страната се надяват да не станат свидетели на нов провал, при това у дома. Оптимизъм вдъхва завръщането на ветерана Тони Кроос, който ще сложи край на кариерата си след Евро 2024.

 

Шотландия се представи силно в квалификациите, като завърши на второ място в група с Испания и Норвегия. "Гайдарите" стартираха ударно с пет поредни победи и бяха един от първите тимове, които заслужиха квота за еврофиналите.

 

След това обаче хората на Стив Кларк записаха серия от разочароващи резултати и в последните си 9 мача спечелиха само веднъж - срещу аутсайдера Гибралтар.

 

Германия има сериозно предимство в преките сблъсъци с шотландците - шест победи, две равенства и само една загуба. Най-скорошните срещи между двата отбора бяха в квалификациите за Евро 2016, като Бундестимът постигна два успеха - 2:1 и 3:2.

 

В стартовите 11 на Германия няма изненади и Нагелсман залага на същия състав, който започна при победите над Нидерландия и Франция през март. На вратата е Мануел Нойер, двойка централни защитници са Антонио Рюдигер и Йонатан Та, а по двата фланга ще действат Йошуа Кимих и Максимилиан Мителщет. До Тони Кроос в средата на терена ще играе Роберт Андрих, а Джамал Мусиала, капитанът Илкай Гюндоган и Флориан Виртц оформят офанзивното трио зад Кай Хавертц.

 

Шотландия излиза с Че Адамс на върха на атаката, а зад него започват Джон Макгин, Скот Мактоминей, Калъм Макгрегър и Райън Кристи. По фланговете ще се разчита на Андрю Робъртсън и Антъни Ралстън, а тримата централни бранители, на които се е спрял Стив Кларк, са Райън Портиъс, Джак Хендри и Киърън Тиърни.





Преди първия съдийски сигнал се състоя кратка церемония, с която първенството беше открито официално. Основен акцент в нея беше оказването на почит към най-голямата легенда на германския футбол Франц Бекенбауер. След това дойде време за истинското шоу.

 

Както можеше да се предположи, Германия наложи натиск от самото начало. Флориан Виртц изскочи зад защитата още във 2-ата минута, но пропусна, а имаше и засада. Домакините се настаниха трайно в противниковата половина, но това не притесни шотландците, които се хвърляха смело във всяко единоборство. Джамал Мусиала имаше възможност да влезе в наказателното поле след хубава германска атака, но се оплете в дрибъла си и загуби топката.

 

Надмощието на Бундестима продължи и първият гол не се забави. Той падна в 10-ата минута след прецизна комбинация по десния фланг. Кимих намери непокрит Виртц около границата на наказателното поле и офанзивният халф на Байер (Леверкузен) прати топката в мрежата. Стражът на Шотландия Ангъс Гън закачи топката, но не успя да я отклони достатъчно и след контакт с десния страничен стълб тя премина голлинията.





Попадението даде допълнителна увереност на Германия. Футболистите на Нагелсман с лекота отнемаха топката и организираха разнообразни атаки, с които защитата на Шотландия не знаеше как да се справи. В 19-ата минута домакините размениха пасове на висока скорост, като Мусиала получи топката от Хавертц и с мощен шут я заби под напречната греда за 2:0.

 

Малко по-късно Мусиала отново предизвика смут пред вратата на Шотландия. Той беше фаулиран миг преди да стреля и реферът Клеман Тюрпен посочи бялата точка, но след намесата на ВАР дузпата беше отменена, защото повторенията показаха, че нарушението е било извън пеналта. Триковото изпълнение завърши с шут на Хавертц, спасен от Гън. В 30-ата минута Андрих влезе остро в краката на Мактоминей и получи първия жълт картон в мача.

 

След втория гол Маншафтът леко намали оборотите и това позволи на шотландците да пренесат действията по-далеч от вратата си. Отворилите се свободни пространства вещаеха нови проблеми за островитяните. В 41-ата минута Ангъс Гън спаси удар с глава на Гюндоган, след което Хавертц не успя да направи добавка, а Портиъс влезе брутално в краката на Гюндоган, който остана да лежи на тревата. ВАР отново се притече на помощ на Тюрпен, който не само отсъди дузпа, но и показа директен червен картон на защитника на Шотландия. Наказателният удар беше поверен на Кай Хавертц, който хладнокръвно вкара за 3:0.

 

През първото полувреме всички шест удара на Германия бяха точни, а шотландците нито веднъж не стреляха към вратата, пазена от Мануел Нойер. На почивката Стив Кларк замени Че Адамс с Грант Ханли, който зае мястото на изгонения Портиъс, а Райън Кристи се изнесе в предни позиции. В 51-ата минута далечен удар на Рюдигер накара Гън със сетни сили да избива в корнер. В този период от мача Бундестимът пресираше дълбоко в противниковата половина и за островитяните беше невъзможно да изнесат топката.

 

В 58-ата минута центриране от левия фланг стигна до Виртц, който от чиста позиция стреля над вратата. В 60-ата отново звездата на Байер (Леверкузен) опита да порази целта, но и този път ударът му не се получи. Нагелсман предприе двойна смяна, като пусна Хаветц и Виртц, а вместо тях в игра се появиха Никлас Фюлкруг и Льорой Сане. Крилото на Байерн (Мюнхен) веднага се озова на голова позиция, но не уцели добре топката и Ангъс Гън с лекота спаси.





Ситуацията за Шотландия се влоши още повече в 68-ата минута, когато Фюлкруг едва не скъса мрежата след поредната добра германска атака. Топката малко щастливо остана в краката на тарана, а той не се поколеба да разстреля Ангъс Гън. Четвърт час пред края публиката на "Алианц Арена" приветства легендата на Байерн Томас Мюлер, който замени съотборника си при баварците Мусиала. Не след дълго Фюлкруг още веднъж прати топката във вратата на шотландците, но голът му беше отменен заради засада.

 

В последните минути Германия откровено пестеше сили, макар че и ходом съставът на Нагелсман стигна до няколко добри положения да направи победата си още по-изразителна. Най-активен беше Льорой Сане, но нито финтовете, нито ударите му бяха такива, че да създадат проблеми на Ангъс Гън. Малко преди изтичането на редовното време поредица от грешки в отбраната на Германия доведе до автогол на Рюдигер. Наглед безобидно центриране отляво предизвика хаос пред Нойер и резервата Скот Маккена отправи удар, след който Рюдигер не съумя да се предпази и отклони кълбото в собствената си врата.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3565 |14.06.2024 Борисов ще е депутат от Пловдив, Пеевски-Кърджали, Петков-София, Костадинов - Варна, Нинова-Благоевград . 2| 2518 |14.06.2024 Завесата се вдига, цяла Европа гледа към Мюнхен! Старт на Евро 2024г. . 3| 3009 |14.06.2024 Националният съвет на "Да, България" реши: Няма да подкрепят правителство в 50-ото Народно събрание . 2| 2608 |14.06.2024 Нинова предлага Георги Свиленски за председател на ПГ на БСП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads