Реклама / Ads
0| 4734 |10.11.2010 НОВИНИ

От Страсбург искат ясно финансиране на политическите партии

.
Необходими са ефективни мерки, които да регламентират по-ясно финансирането на политическите партии, както и усъвършенстване на законовата рамка при криминализирането на корупцията. Това се посочва в Доклад на Групата на държавите, борещи се срещу корупцията към Съвета на Европа (ГРЕКО).
 

В него се отбелязва, че страната ни е ратифицирала Наказателната конвенция относно корупцията. Въпреки това са необходими още стъпки в двете насоки, посочени в третия доклад на организацията - финансирането на партиите и криминализирането на корупцията.В тази връзка се изтъква необходимостта от инкриминиране на даването и получаването на подкуп, както и търговията с влияние.

Общо 20 са препоръките, които организацията дава в тази насока на страната ни. През втората половина на 2012 година ще бъде направена и оценка, която да провери доколко тези съвети са били изпълнени от българските власти.
Значително внимание в доклада на ГРЕКО се отделя на частта за финансирането на партиите. В него се посочва, че страната ни е успяла да реализира мерки, които да осигурят прозрачност и наблюдение на този процес. Изтъкват се и различни нормативни промени, които са били приложени по време на изборите за български представители в ЕП, членове на българския парламент, както и по време на местните избори.

Но, посочват от организацията, ситуацията изисква хармонизация на законодателствалото, която да гарантира, че декларираните от партиите и техните членове доходи съответстват на реалното им финансово състояние, както и че тези данни са достъпни за обществото.

Необходими са и ясни мерки, чрез които да се избегне използването на публични средства за дейността на партиите и техните предизборни кампании. Завишаване на санкциите и наказанията за подобни злоупотреби, е друга препоръка на ГРЕКО. Необходима е и по-голяма подкрепа за главния контролиращ орган в тази насока, а именно Сметната палата на България, се казва още в доклада.

Сред критиките, отправени в него, се посочва още, че Законът за местните избори у нас, приет през 1995г., е променян 24 пъти. Последните изменения в него обаче са въведени прекалено късно, за да имат отношение към предстоящите избори, посочват от организацията.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4576 |10.11.2010 Еколози искат помощ от ЕК . 5| 4625 |10.11.2010 Найденов изненадан, че му искат оставката . 129| 7652 |04.11.2010 Червените искат 5 години затвор за Цветанов, пращат го на прокурор . 9| 5492 |31.10.2010 Все по-малко полицаи искат главата на Цветанов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads