Реклама / Ads
2| 3140 |19.06.2023 НОВИНИ

Стрелят ли руските пушки в Украйна с американски патрони?

.
60-секундно видео на войник от редиците на частната армия на Евгений Пригожин "Вагнер" повдига логичният въпрос - стрелят ли руските пушки с американски боеприпаси?
 

Снайперист с униформа, носеща отличителните белези на вагнеровци, възхвалява произведената в Русия пушка Orsis T-5000 във видеоклип, публикуван в канал в Telegram. Клипът е сниман от военен репортер от телевизионния канал „Звезда“, управляван от руското министерство на отбраната.


"Оборудването е много препоръчително. Използва западни боеприпаси калибър .338. Работи много добре. Може да проникне през леко прикритие, ако врагът е зад него. И на открито може да порази врага на разстояние до 1500 метра", разказва войникът. 


Западни боеприпаси?


Orsis T-5000 се произвежда от базирана в Москва компания, наречена "Промтехнология", която е санкционирана от Съединените щати, пишат от брюкселското издание "Politico". Документи, получени от медията, показват, че "Промтехнология" и друга руска фирма - "Тетис", са придобили стотици хиляди патрони, произведени от основаната през 1949 г. американската компания "Hornady". Фирмата рекламира продуктите си като "точни, смъртоносни, надеждни".


Констатациите допълват все повече доказателства, че доставките на смъртоносно и несмъртоносно военно оборудване все още достигат до Русия, въпреки наложените от Запада безпрецедентни санкции в отговор на инвазията на президента Владимир Путин в Украйна миналата година. 


Военният конфликт разкри липсата на достатъчен капацитет от руска страна да произвежда снайперски патрони от висок клас, казват експерти по отбраната. Това подхранва процъфтяващия черен пазар за западни боеприпаси. Информацията за закупуването на такова оборудване се крие на видно място: подробности за сделките — вносители, доставчици и описания на продукти — могат да бъдат намерени онлайн от всеки, който има достъп до руския интернет и разбира международните кодове за митническа класификация.


Така например в "декларация за съответствие", подадена в руския държавен регистър на 12 август 2022 г., "Промтехнология" заявава, че планира да достави партида от 102 200 оловни куршума Hornady за сглобяването на "ловни патрони“. Спецификациите съответстват на тези на продукт в каталога на Hornady. Втора декларация със същата дата е за партида „незатворени гилзи за сглобяване на патрони за граждански огнестрелни оръжия“, произведени от Hornady със същата спецификация.


Стив Хорнади, главен изпълнителен директор на семейната компания, базирана в Гранд Айлънд, Небраска, отрече пред брюкселското издание да е продавал боеприпаси на Русия по време на война. В писмото си до медията той посочва още, че се е свързал с властите в САЩ след запитването на "Politico". Действащото законодателство на САЩ изисква клиентите да получат разрешение от Министерството на търговията за реекспорт на артикули, произведени в Съединените щати и според Хорнади никой от техните клиенти не нарушава този закон, "доколкото му е известно". 


Изданието успява да се свърже и с шефа на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин, който заяви пред медията, че разполагат с "огромно количество боеприпаси, свързани с НАТО, останалот украинската армия". 


"Промтехнология" отрича да е подала митническа декларация за внос на боеприпаси и посочва, че няма връзка с Хорнади и има капацитет да произвежда собствени боеприпаси. Според компанията пушката Orsis и боеприпасите, които компанията прави, са предназначени за "ловни и спортни“ цели и са свободно достъпни на гражданския пазар.


Компанията, както и нейният генерален директор Александър Зиновиев, са санкционирани от Украйна, която цитира доказателства, че нейните пушки Orsis "са били използвани в руските военни операции в Източна Украйна“. Фирмата е и в полезрението на Вашингтон - САЩ наложи "безпрецедентен режим на санкции", за да попречи на способността на Русия да има достъп до средства и оръжия, които подхранват военната машина на Путин. Това включва санкциониране на компании като "Промтехнология". 


Престъпни или умишлени нарушения на санкциите на САЩ могат да доведат до санкции до 1 милион долара за нарушение, както и до 20 години лишаване от свобода за лица. 


Описването на боеприпаси от военен клас като за лов или спортна употреба, както правят документите, се равнява на слабо завоалирана хитрост за избягване на целенасочените санкции, смята анализаторът по отбрана Мария Шагина, научен сътрудник в базирания в Обединеното кралство Международен институт за стратегически изследвания.


Друг руски купувач на боеприпаси Hornady е компанията "Тетис". Последната доставка е била през април за повече от 300 000 „единици“, включващи широка гама от продукти, които са проверени в каталога на Hornady. Основните собственици на руската компания са Александър Левандовски и Сергей Сенченко, всеки от които притежава дялове от 41,1 процента и има връзки с руската армия. И двамата преди това бяха посочени като акционери в друга компания - Кампо, която според документите на компанията притежава лицензи за производство на оръжия и военно оборудване и е правила бизнес с Министерството на отбраната и Специалния летателен отряд, който управлява президентския самолет на Путин.


Въпреки че "Тетис" не предлага амуниции на Hornady на сайта си, фирмата се рекламира като "международен дистрибутор на RCBS" - американски производител на оборудване за презареждане. Това се използва за сглобяване на гилзи, пълнител, гориво и снаряди в патрони, които след това могат да бъдат изстреляни.


Проверка на база данни разкри, че последната декларация за съответствие, подадена от "Тетис" за RCBS, за електронни везни, е предшествала пълномащабното нахлуване на Русия на 24 февруари миналата година с малко повече от месец.


Руската търговска бюрокрация позволява на местните фирми да гарантират за стоките, които внасят, като подават декларации за съответствие, като тези, в които се споменават продуктите на Hornady. Това означава, че доставчикът, посочен във формуляра, може да не знае за конкретни пратки, които биха могли да бъдат обработени от посредник.


Боеприпасите Hornady или техните компоненти са свободно достъпни в Русия, заедно с друго чуждо военно оборудване от висок клас. Черният пазар е достъпен през Telegram, например. Там се намират оферта за пълна гама от продукти на Hornady, които могат да бъдат видяни в шоурум в московския квартал Соколники. Предлага се доставка в цяла Русия с куриер или по пощата. Обявата е актуална - журналистите от "Politico" успяват да се свържат с автора на обявата, който потвърждава, че амунициите са налични. Отказва обаче да коментира повече за източника им. 


Процъфтяващият черен пазар отразява структурния дефицит на руската военна икономика. Изглежда, че промишленият комплек на страната може да произвежда добри малки оръжия, като пушката Орсис, но му липсва капацитетът да произвежда количеството муниции, необходими на армия, която води война на фронт, простиращ се на стотици мили.


Балканският път 


Не само боеприпаси от САЩ достигат до фронта около Бахмут в Източна Украйна. Изглежда има и патрони от Европейския съюз, който е наложил не по-малко от 10 кръга санкции срещу Русия. 


"Промтехнология" е подала четири декларации от октомври, обхващащи пратки от 460 000 единици, описани като "ловни патрони Orsis“ – повечето са от типа .338 Lapua Magnum. Те идентифицират словенската компания Valerian, като доставчик.


Valerian е основана в навечерието на руската инвазия в Украйна с внесен капитал от 7 500 евро. Компанията отрича да е доставяла боеприпаси за Русия. От там посочват, че не разбират как името на фирмата е попаднала в документите, а освен това допълват, че не е възможно да са посочени като производител на боеприпаси, защото не извършват такава дейност. Словенски дипломат каза, че въпреки че Валериан никога не е кандидатствал за разрешение за износ на оръжия или боеприпаси за Русия, той е изпратил "отделни части“ до Киргизстан. Централноазиатската държава е една от страните, които ЕС има предвид, докато обсъжда 11-ия кръг от мерки, насочени към трети страни, за които се подозира, че помагат на Русия да избегне санкциите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2505 |13.06.2023 11 са вече жертвите на руските удари по родния град на Зеленски . 12| 4003 |12.06.2023 Бойко Ноев: Прокурори са подвеждали “Интерпол” за руските агенти у нас . 2| 2782 |08.06.2023 Натовски разузнавачи обсъждаха у нас битката на електронното поле с руските атаки . 11| 2918 |06.06.2023 ЕС: Нападението над ”Нова Каховка” представлява ново измерение на руските зверства

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads