Реклама / Ads
4| 4065 |13.11.2015 НОВИНИ

В Струмица масово подават молби за бг-гражданство

.
В Струмица
В Струмица масово подават документи за българско гражданство. Това показват официални данни на съда в Струмица. През септември от общо подадени 496 искания за издаване на удостоверения за съдимост, 340 са свързани с издаването на българско гражданство, съобщават македонски медии.
 
От началото на октомври от общо 203 подадени искания 180 са за българско гражданство.

Според запознати искането на документ за съдимост е втора фаза от молбата за получаване на българския документ. Лошото икономическо положение, неясното бъдеще в Македония, както и възможността да се работи в държавите членки на ЕС, са сред основните причини ежедневно да расте броят на подаващите молби за български паспорт.

От струмската канцелария на Българския културен клуб в Македония потвърждават, че има огромен интерес за получаване на българския документ за самоличност. Възрастовата граница на македонските граждани, които искат да имат български паспорт е широка и варира между 20 и 60 години като няма ясна тенденция и във финансовото състояние на искащите.

„Интересът е огромен. Телефонът не спира да звъни. Хората се интересуват за самата процедура - как протича, кой е най-лесният начин успешно да се завърши тя. За брой не искам да говоря, защото нямам представа“, каза Лазар Младенов, председател на Българския културен клуб в Македония.

Той допълни още, че клубът от миналата година е част от Държавната агенция за българите в чужбина и по този начин може да издава документи за български произход на лица от Македония, с които те могат по-лесно да получат българския паспорт.
Според данни на българското Министерство на правосъдието за периода от 2005 г. до 2015 г. са били подадени над 120 000 молби за българско гражданство, от които най-голяма част са тези от македонци.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4564 |29.10.2015 Масово избиване готви ИД във Великобритания . 4| 4699 |26.10.2015 Иван Тотев: Масовото гласуване за ГЕРБ на балотажа е изключително важно за бъдещето на Пловдив . 6| 4703 |11.09.2015 Унгарски полицаи хвърлят, а не подават храната на бежанците . 0| 4875 |27.07.2015 МС със спешен план при масово завръщане на българи от Гърция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads