Реклама / Ads
38| 5933 |16.12.2011 НОВИНИ

Студенти излизат на протест срещу таксите

.
студенти на протест
Мирен протест, насочен срещу студентските такси и с искане за спешни реформи във висшето образование, ще се проведе в Студентски град. Той е подкрепен от най-големите ВУЗ-ове в София, Пловдив, Плевен, Варна, Благоевград и Стара Загора.
 

 

 

Младите хора категорично заявиха позиция, свързани с поредните промени в Закона за висшето образование, взеха решение да започнат активни стачни действия.Студентите категорично не са съгласни с пренебрегването на мнението им по въпроси, касаещи пряко студентската общност, която представляват, и започват серия от недоволства в София и страната.

 

Участниците ще носят със себе си листи с конкретните искания на студентите към държавните институции. Успоредно с това стартира и подписка на студентите в университетите, подкрепили конкретните искания за реформи. Сред акцентите в подписката са искане за отмяна на промените в Закона за висшето образовани за възможно увеличение на студентските такси; разработване на Стратегия за развитие на висшето образование; промяна в модела на финансиране на държавните университети; повишаване на студентското представителство в колективните органи за управление на висшите училища.

 

Началото на стачните действия ще бъде под знака на студентски мирен протест, който ще се продължи близо час в студентското градче. Групи студенти ще пресичат едновременно пешеходните пътеки на бул. „8-ми декември", пред Зимен дворец на спорта, арката на НСА и Централната поща в Студентски град.


Организаторите на студентския мирен протест изтъкват, че не желаят провокации, масови безредици, антиправителствени лозунги или лични медийни нападки, а публично изразяване на вече декларирана позиция по отношение на студентските им такси и искане за реформи в сектор „висше образование".

 

Преди седмица депутатите промениха горния праг на частта от таксите, която университетите взимат от студентите. Досега висшите училища можеха да взимат не повече от 1/2 от издръжката, която им отпуска държавата. С промяната депутатите я увеличиха на 2/3, което означава ръст с 16% спрямо таксите за миналата година.

Ректорите сами ще решават дали да се възползват от законовата промяна. Засега те декларират, че няма да има повишение на сумите. Какви точно ще са таксите за следващата учебна година ще стане известно през март, когато вузовете изпратят исканията си в просветното министерство.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 34| 5543 |15.12.2011 Владици зоват Първанов за помощ срещу отваряне на досиетата . 58| 5134 |14.12.2011 Опозицията видя в колите-факли провокация срещу държавата . 32| 8899 |12.12.2011 СГС даде ход на делото срещу "Октопода", Алексей Петров с 8 души охрана и 6 адвоката . 70| 8247 |11.12.2011 Проф. Вучков: Президенът Първанов стои зад всички протести

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads