Реклама / Ads
15| 3063 |24.04.2023 НОВИНИ

Сутрешен праймтайм: ГЕРБ налазиха телевизиите, за да кажат - или кабинет с наш мандат, или избори

.
Или ще има кабинет с мандат на ГЕРБ, или ще се ходи към нови избори. Общо взето това е обобщението от обиколката на представителите на ГЕРБ в сутрешния ефир днес. Верните на Борисов завзеха праймтайма на националните телевизии, за да обяснят колко опасно е да се ходи към избори и колко национално отговорно е да има кабинет, но… при техните условия.
 

Като “доста странно” определи поведението на ПП-ДБ Теменужка Петкова от ГЕРБ. Пред Българската национална телевизия тя заяви, че не разбира как те не искат да подкрепят ГЕРБ с първия мандат, но настояват за подкрепа от Борисовите депутати при реализацията на втория. 

 

Това не е първата подобна ситуация. В предишното Народно събрание случая бе аналогичен, като този път първият мандат бе в ръцете на “Продължаваме Промяната”. Тогава реториката на ГЕРБ бе, че не може партията на Кирил Петков да е категорична, че няма да подкрепи правителство с мандат на ГЕРБ, но иска да реализира кабинет с тяхна подкрепа.

 

Не виждам логика да подкрепим втория мандат, сподели Петкова и призова политическите формации да надмогнат партийното си его.

 

“Ако няма правителство с първия мандат, няма как да има правителство с втория мандат”, посочи тя. 

 

Тази теза бе лансирана вчера от Тома Биков и Делян Добрев. Тази сутрин бе повторена и от Росен Желязков, който бе в друг ефир - този на Нова телевизия.

 

“Очаквахме доста по-отговорно поведение от ПП-ДБ, а не говорене “няма да преговаряме за първия мандат и няма да допуснем кабинет с участието на ГЕРБ, но като втора политическа сила искаме подкрепа от всички”. Какво означава от всички? Това може би означава, че искат скрита подкрепа от ГЕРБ, от останалите, или може би не очакват подкрепа, за да влязат в Синдрома на жертвата. Той винаги показва, че всички са виновни, аз съм невинна жертва и се търсят оправдания”, коментира председателят на НС.

 

Самият Борисов миналата седмица призова ПП-ДБ открито да кажат дали искат подкрепа от ГЕРБ. Тази реторика бе подхваната часове по-късно от цялата Борисова армия. 

Той коментира и въпроса възможно ли е така нареченият “План Б” на ГЕРБ да включва партньорство или подкрепа от останалите партии. 

 

“Продължаваме да считаме, че стабилното, макар и за кратък период от време правителство, е възможно между първата и втората политическа формация. Едно евентуално участие в коалиция с БСП веднага ще ни размине по основните наши виждания – войната в Украйна, еврозоната. Ние сякаш нямаме политически различия с втората политическа формация. Но когато на преден план се постави въпросът какво мислят нашите избиратели – всичко отива с канала”, допълни той.

 

Желязков обясни, че е възможно ГЕРБ да предложат кабинет тип “Габровски”, който да е съставен от експерти, но е и възможно проекто-правителството да е съставено от партийни кадри. Той отново призова за лидерска среща между ПП-ДБ и ГЕРБ.

Според Даниел Митов ГЕРБ са готови да съставят правителство, но “еквилибристиките” идвали от ПП-ДБ, защото не знаят какво да кажат на избирателите си.

 

Той е категоричен, че каквито и критики да отправят към колегите си от “Продължаваме промяната“, това не означава, че те нямат “зрялото разбиране за това, че най-стабилното правителство би било между първия и втория“.

 

“Ние видяхме по време на разговорите, че различията ни не са толкова много. Те са съвсем нормални, технически, детайлни. Естествено, има дебат около тях, но той е по-скоро технически, отколкото като философия“, каза още Даниел Митов.

 

Според него поставянето на условия от страна на “Продължаваме промяната“ е по-скоро “желание отново да се взриви парламента“, да няма правителство и отново да се ходи на избори.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3002 |24.04.2023 Радев връчва първия мандат на ГЕРБ тази седмица . 7| 3449 |23.04.2023 Десислава Атанасова, ГЕРБ: Дните преди връчването на мандата да използваме за лидерски разговори . 16| 3577 |23.04.2023 Лена Бориславова, ПП: Ще говорим с ГЕРБ по политики, взаимните нападки не помагат . 18| 6358 |23.04.2023 Кирил Петков за преговорите за кабинет: Не бих дал празен чек на никого, но без министри на ГЕРБ в мандата ни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads