Реклама / Ads
21| 3849 |04.04.2021 НОВИНИ

Сутрешни безредици в изборния ден

.
Източник: БГНЕС
Засилен е интересът към изборите за 45-то Народно събрание, които се провеждат днес. Наши читатели, които вече са упражнили правото си на глас обаче сигнализират за редица неуредици.
 

Някои от тях определиха процеса като „трагедия“.

 

„Секцията отвори с „леко“ закъснение от 21 минути. Никой не пита машина или хартия. Машината дори не бяха я пуснали. Беше на катедрата, защото... там имало ток. Не знаят, че ъгълчето на бюлетината се откъсва, преди да се пусне в урната. Намиране в половин списък - 11 мин. на човек, поне докато бяхме там. „Мерките“ си бяха такива, каквито винаги са били – никакъв контрол. Не, че ми пука, но по всички ТВ ми обясняват, че това, което виждам не е вярно“, пише наш читател.

 

Други пък сигнализират, че гласуването с машини е невъзможно в техните секции.

 

„Гласувах с бюлетина, тъй като машината беше разположена така, че екранът й да се вижда от половината членове на секцията“, споделя читател на Фрог Нюз.

 

В 67 СИК във Велико Търново в началото на изборния ден също имаше проблем с машината за гласуване. След намесата на техник проблемът със свързването на кабелите беше решен в рамките на няколко минути.

 

Според говорителя на ЦИК Димитър Димитров най-вероятно около 10 машини не са могли да бъдат стартирани по начина, по който е описано в кодекса или в правилата.

 

"Няма сериозни сигнали. Повечето от сигналите са приети за сведение или препратени към някоя комисия, която би се занимавала с нарушение, да кажем СЕМ или пък комисията по дискриминация, но сериозни сигнали за нарушения в предизборната тишина, която е до края на изборния ден днес, нямаме", обясни той пред Българското национално радио.

 

И извън страната изборният ден беше белязан със скандал. Кмет забрани разкриването на една българска избирателна секция. В българското посолство в Париж са разкрити три от общо 18-те секции, в които българските граждани във Франция могат да упражнят правото си на глас. Изборният ден ще продължи до 20 часа местно време. Изборният ден започна със скандал. По непотвърдена официално информация в градчето Моасак, което се намира до Тулуза – няма да има.

 

Изборният ден в Турция започна с хаос и скандали заради декларациите, които трябва да се попълват от всеки български гражданин, решил да гласува в чужбина, ипформира БНР. Пред изборните секции имаше хора, чакащи да дадат своя глас още преди началото на изборния ден. 

 

Вчера също имаше редица сигнали за предизборни безредици.

 

Как протече гласуването при вас? Машина или хартия избрахте?

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3324 |03.04.2021 33 часа ще продължи изборният ден заради часовата разлика . 18| 8979 |03.04.2021 Предизборният хаос продължава: В Плевенско председател на СИК се отказа, машините - с дефекти . 0| 3289 |03.04.2021 „Прозрачност без граници“: За какво да внимаваме в изборния ден? . 1| 3212 |31.03.2021 144 сигнала за нарушения на изборния процес към 31 март

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads