Реклама / Ads
33| 4477 |03.04.2021 НОВИНИ

Ако подготовката не върви по вода, как ще преминат парламентарните избори утре?

.
Източник: БГНЕС
12 часа остават до парламентарните избори у нас. Дали ще им върви по вода? Ако съдим по подготовката им, отговорът е – „Не“. Множество проблеми белязаха деня за размисъл. Те са свързани предимно със състава на секционните избирателни комисии и с машините за гласуване.
 

На 4 април гласоподавателите могат да изберат дали да гласуват с хартиена бюлетина или с машина. На разположение се очаква да бъдат над 9 хиляди машини. В деня за размисъл те бяха транспортирани до избирателните секции, но на няколко места в страната (Хасково, Плевен и Благоевград) имаше проблем с доставянето им.

 

От ЦИК признаха, че има забавяне на графика, в който машините е трябвало да са в секционните комисии. От Комисията увериха, че изоставането от графика за доставка на машините ще бъде наваксано и те ще бъдат инсталирани още тази вечер в секциите по места.

 

„Машините ще стигнат. Наистина имаше такъв проблем. Бяха стигнали до областните центрове и имаше проблеми по отношение на логистиката транспортирането до съответните общини, съответно до СИК. Спешно ЦИК проведе среща днес на обед в 1 часа с доставчиците на машини, които отговарят и за логистиката, както и с представители на МВР. Набелязахме необходимите мерки за това да се реши проблемът навреме. Още в днешния ден, независимо от часа, трябва да бъдат инсталирани“, посочи говорителят на ЦИК Таня Цанева.

 

„Машините за гласуване ще бъдат доставени във всички секции, но няма да бъде спазен графикът. Проблем е раздаването на машините, няма какво да се лъжем, да се заблуждаваме. Не достигат микробуси на „Сиела“, каза председателят на РИК-Хасково Веселина Тенчева.

 

И ако на места проблемите са чисто логистични, то в някои големи градове набирането на членовете на комисиите за мобилните урни е затруднено.

 

В Пловдив от 5604 карантинирани граждани едва 154 са подали молби и са заявили желание за гласуване.

 

„Сформирани са 6 секции, но все още очакваме предложения за съставите на тези комисии“, каза представител на РИК в Пловдив. Възможно е да не бъдат намерени достатъчно кандидати, което ще доведе до закриване на подвижни секции.

 

„Секцията няма да бъде изпълнена с членове и секцията може да бъда закрита. Допускам, че дори да бъде закрита една или 2 секции, в други райони ще може да обслужат тези, които са закрити“, допълниха от РИК.

 

Според ЦИК подвижните СИК са вного повече от предишни избори, но точният им брой ще се знае утре.

 

„Ще са много повече, отколкото примерно 2017 г., както в болниците, така и броят на подвижните СИК, а има и такива за карантинирани“, заявиха от Комисията.

 

Някъде пък проблемите са комплексни. В Благоевград и още няколко общини от областта все още има недоставени по секциите машини за гласуване, като отклоненията от графика, предоставен от фирмата, са до осем часа, съобщи БНР. Едновременно с това продължава и масовата смяна на членове в секционните комисии. Рекордьори са общините Благоевград, Петрич, Сандански, Гоце Делчев и Разлог.

 

За първи път у нас избори се провеждат в период на пандемия. За да могат най-голям брой избиратели да гласуват, в много болници са създадени и специални болнични секции.

 

Не са регистрирани сериозни сигнали за нарушения в деня за размисъл.

 

„Няма жалби, по-скоро има определени сигнали, които ЦИК ги разглежда, като тяхната насоченост е по отношение на нарушения във Фейсбук, както е известно, Фейсбук не подлежи на контрол от Изборния кодекс“, информираха от Централната избирателна комисия.

 

Фрог Нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 3878 |21.03.2021 Янка Такева: Вървим към втори випуск, който няма да има пълни знания . 12| 4483 |10.03.2021 Журналист: Днес в България починалите от Ковид са 138, в Белгия са 35. Накъде вървим? . 1| 3141 |09.03.2021 Агоп Каспарян, РЕГО: Ваксинационният процес не върви добре . 9| 3012 |18.02.2021 Здравният министър: Вървим по тънък лед, но държим пандемията на каишка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads