Реклама / Ads
10| 6239 |15.03.2012 НОВИНИ

Свалят цените на 38 медикамента за над 4 млн.лева

.
Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е договорила с фармацевтични фирми отстъпки в цените на 38 лекарства, съобщиха в четвъртък от институцията. За 25 от лекарствата вече има подписани договори и от петък влизат в сила новите по-ниски цени. За още 13 медикамента предстои сключването на договори между НЗОК и фирмите като засега са постигнати принципни договорки за намаление в цените.
 


Договорените отстъпки варират в границата между 0.04 % и 37.3%. Медикаментите, за които НЗОК е договорила да плаща по-ниски цени, са за лечение на злокачествени заболявания на млечната жлеза и простатата, неинсулинозависим захарен диабет, астма, хронични вирусни хепатити, болест на Паркинсон, шизофрения, медикаменти за пациенти, претърпели трансплантация и др.

От договорените досега отстъпки НЗОК ще спести 4 205 033 лева. За сравнение в края на февруари, когато започна скандалът с цените на лекарствата, НЗОК бе договорила отстъпки с 8 фирми за 19 лекарствени продукта на обща стойност 2.8 млн. лева. Тазгодишният бюджет на НЗОК за лекарства е 495 млн. лева и отсега има опасения, че той ще се окаже крайно недостатъчен.

В момента НЗОК може да договаря с фирмите отстъпки само за лекарства, които плаща на 100% и са единствени по рода си. По желание фармацевтичните фирми могат да предлагат отстъпки за лекарствени продукти, които се поемат от касата 25 %, 50 % или 75 %, и които са единствен лекарствен продукт в група. Досега обаче фирмите не са проявили подобна инициатива по свое желание.

Едно от предложенията на здравния министър Стефан Константинов е да се промени една от наредбите на министерството, така че касата да договаря отстъпки за всички лекарства, а не само за платените сто процента и уникални медикаменти. За целта на следващо заседание на Надзорния съвет на НЗОК трябва да се направят предложения в тази посока. След промяната в наредбата, касата ще може да започне договаряне с фирмите за още лекарства.

Същевременно договорният процес остава отворен като от НЗОК увериха, че всяко новопостъпило предложение ще бъде разгледано максимално бързо.

Досега “Астра Зенека“ са предложили отстъпки за шест свои продукта, “Глаксо Смит Клайн“ - за 5 лекарствени продукта, “Шеринг Плау“ - за три, Мерк Шарп Доум - за три, Ново Нордиск – за пет лекарствени продукта, “Ели Лили“ - за два медикамента, “Рош България“ - за 3 лекарствени продукта;“Янсен-Цилаг” - за 2 лекарствени продукта, “Новартис“ - за 9 медикамента.

Отворен засега остава по-сериозният проблем – с лекарствата, които поскъпнаха в пъти след прехвърлянето им през миналата година от Министерството на здравеопазването към НЗОК. Това в голямата си част са генерични медикаменти, които при търговете в МЗ са имали ниска цена заради голямата конкуренция между отделните фирми. При прехвърлянето им към НЗОК обаче се е оказало, че цените им в позитивния лекарствен списък са много по-високи и касата е била задължена да ги плаща солено.

Константинов, който е заплашен с отстраняване, ако не се справи с проблема, настоява , че ключът е в промяна в закона. Той иска да се запише, че НЗОК трябва да плаща лекарствата на цени не по-високи от постигнатите при търговете на МЗ през 2010 година. Тази идея се посреща скептично от депутати от управляващото мнозинство и опозицията, както и от странични наблюдатели, но Константинов смята, че именно така ще се спести най-сериозен ресурс – между 10 и 15 млн. лева.

Миналия четвъртък премиерът Бойко Борисов даде на Константинов “пет-шест дни“ за справяне с проблема и обяви, че от изхода на скандала зависи поста на министъра. Срокът вече изтича, а развръзката се очаква да дойде след връщането на премиера Бойко Борисов от Катар.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 5760 |14.03.2012 Опозицията подхваща ГЕРБ за цените на лекарствата . 32| 6240 |13.03.2012 Борисов наредил на министри да анализират цените пред Великден . 25| 6471 |11.03.2012 Вдигат цените на горивата, бензинът гони дизела . 9| 5509 |10.03.2012 Такситата готвят скок на цените

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads