Реклама / Ads
9| 6398 |02.05.2024 НОВИНИ

Свещеният Граал – мит или реалност?

.
Източник: скрийншот
На Велики четвъртък Библията разказва за Тайната вечеря на Христос с неговите ученици. На тази вечеря Исус отпива от чаша или съд, който в историята е познат като Свещения Граал или Чашата Христова. По-късно същият съд се използва, за да събере кръвта на Исус, след като е прободен с копие на кръста.
 

Етимологията на думата „граал“ прави невъзможно разпознаването на конкретен съд, който може да е използван от Христос на вечерята. Граал означава съд, чаша или купа, направена от глина, дърво или метал.

 

Историята за Тайната вечеря и използването на Свещения Граал или както е познат в библейските текстове – потир, е основна за християнската църква и подобни съдове се използват при даване на причастие и досега. С появата на иконографията Граалът се превръща в малка чаша, като обикновено се изобразява от дърво.

 

Съществуването на Свещения Граал е една от големите загадки на историята, като до ден днешен съществува полемика дали той е истински, или мит.

 

Артур и Пърсивал

 

Свещеният Граал е в основата на много легенди за крал Артур. Според тях чашата дава вечен живот. Тя се пази от Краля на рибарите в тайния Замък на Граала.

 

Мистериозен граал се появява за първи път в „Пърсивал, историята на Граала“ – романтична приказка, написана около 1190 г. Горе-долу по същото време този съд се споменава в религиозни текстове и е посочен като последната чаша на Христос на Тайната вечеря. Така Свещеният Граал остава завинаги свързан с библейските текстове.

 

Текст от VII в. сл. Хр. споменава появата на Граала в храм близо до Ерусалим.

 

В съвремието два артефакта се посочват като вероятен Свещен Граал – „Санто Чализ“, чаша, която се съхранява в катедралата във Валенсия. Другият е плоска чиния от зелено стъкло, която се съхранява в катедралата на Генуа.

 

Граалът от Валенсия

 

„Най-известният потир“ – така папа Бенедикт XVI описва соченият за Свещен Граал във Валенсия.

Чашата е изработена от тъмно-червен камък и има две извити дръжки. Висока е около 9 см. В долната си част има надпис на арабски. Граалът от Валенсия се споменава за първи път в архива на църквата през 1134 г. като „съдът, в който Христос, Господ наш, остави кръвта си“.

 

През 1982 г. папа Йоан Павел II държи меса с този потир във Валенсия през ноември. Тогава папата казва за съда, че е „свидетел на възнесението Господне“.

 

През 2006 г. Граалът от Валенсия се използва и от папа Бенедикт XVI за меса.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 2650 |02.05.2024 "Галъп": Всеки втори българин има доверие в църквата, сочи проучване . 5| 4779 |02.05.2024 Защо болница „Мама и аз“ застрашава изграждането на Националната детска болница? . 2| 2588 |02.05.2024 Анализатор за ситуацията в Грузия: Да се заглуши гражданския глас, да се засили антиевропейската пропаганда . 0| 2725 |02.05.2024 Марчела Абрашева: Служебният кабинет на Радев е като служебния кабинет на Главчев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads