Реклама / Ads
2| 2280 |11.07.2024 НОВИНИ

Светът гледа към Сребреница. 29 години от масовото клане на мюсюлмани от босненските сръбски части на Ратко Младич

.
Босна и Херцеговина, както и целият свят, отбелязва годишнина от клането в Сребреница през 1995 година. Навършат се 29 години от влизането на босненски сръбски части под командването на генерал Ратко Младич в мюсюлманския анклав Сребреница, когато са избити хиляди мюсюлмани – мъже и млади момчета.
 

До ден днешен продължават погребенията на загиналите през 1995 година. Първоначално хората са погребани в масови гробове, но за да се прикрият следите от военните престъпления, останките биват изваждани и заравяни на различни места. В повечето случаи са погребвани само части от тялото, тъй като другите останки липсват.





В края на май Общото събрание на ООН обяви с резолюция 11 юли за Международен ден в памет на жертвите на геноцида. Вносители бяха Германия и Руанда. България беше съавтор на резолюцията.

 

Точно 29 години (през юли 1995 г.) в босненския анклав сръбските сили, командвани от генерал Ратко Младич и Радован Караджич, избиват само за няколко дни над 9000 души. До днес са открити телата на над 7000 от тях. Те са погребани в Поточари.

 

Това е най-голямото клане на цивилни в Европа след Втората световна война. Някои жени губят своите син, съпруг и баща едновременно.

 

За днес е обявен траур в Босна и Херцеговина. Там по обяд ще бъдат погребани още 14 жертви. Най-младата от тях е била на едва 17 години през 1995 г. Всяка година биват откривани още останки.

 

В същото време се очаква днес парламентът на Сърбия да ратифицира Декларацията за защита на националните и политическите права и общото бъдеще на сръбския народ.

 

Документът беше приет на съвместно правителствено заседание между Сърбия и Република Сръбска, което се проведе в рамките на Всесръбския събор на 8 юни в Белград. 

 

Сръбският президент Александър Вучич и лидера на босненските сърби Милорад Додик лично подеха кампанията за отричане на геноцида, извършен преди три десетилетия. Призивите за отделяне на Сръбска от Босна и Херцеговина връщат горчивите спомени сред местното население.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2644 |11.07.2024 Kак ще приключи напрежението в ДПС? . 0| 2543 |11.07.2024 Новият вариант на COVID-19 върлува в Гърция. Колко опасен е "Флирт"? . 9| 3141 |11.07.2024 ISW: Украинските сили вече оспорват инициативата на бойното поле с контраатаки . 2| 2876 |11.07.2024 Пленарният ден започна с протест и декларация за Доспат /видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads