Реклама / Ads
3| 2381 |22.04.2024 НОВИНИ

"Светът все още гледа". С какво оръжие Западът ще помогне на Украйна?

.
ATACMS Източник: Lockheed Martin
След като Камарата на представителите одобри пакета от помощи за Украйна, президентът Байдън призова Сената бързо да се заеме с мярката, за да помогне да се посрещнат "спешните нужди на украинските сили на бойното поле". Очаква се това да стане още във вторник. "Светът все още наблюдава", предупреди министърът на отбраната Лойд Остин. Американските официални лица не са заявили изрично кои оръжия ще изпратят САЩ на Киев, данни за това обаче са налични в публичните им изявления.
 

В неделя украинският президент Володимир Зеленски приветства приемането от Камарата на представителите на САЩ на помощ за Украйна в размер на 60 млрд. долара, но призова Вашингтон бързо да превърне законопроекта в закон и да пристъпи към реално прехвърляне на оръжия, като заяви, че оръжията с голям обсег и системите за противовъздушна отбрана са основните приоритети, предаде "Ройтерс".







ОРЪЖИЯ, КОИТО ЩЕ БЪДАТ ТРАНСПОРТИРАНИ ТАЗИ СЕДМИЦА

 

Председателят на сенатската комисия по разузнаването Марк Уорнър заяви по CBS, че военното оборудване, включително и АТАСМС с по-дълъг обсег, трябва да бъде "в транзит до края на седмицата".


"Смятам, че администрацията беше готова през последните няколко месеца да подготви или да предостави ATACMS. Това е записано в това законодателство", каза Уорнър.


През октомври миналата година Украйна заяви, че за първи път е използвала ракети с далечен обсег, като е нанесла тежки поражения на две летища в окупираните от Русия райони.


Разполагането на тези оръжия ще позволи на украинските сили да нарушат недостъпни досега линии за доставки, въздушни бази и железопътни мрежи, използвани от Русия в окупираните територии, твърдят високопоставени служители.


Зеленски отказа да посочи срокове, когато беше попитан колко време ще отнеме на Украйна да "обърне гръб на Русия" и дали Киев ще се нуждае от толкова голяма помощ по това време следващата година.


Той заяви, че Киев е изгубил инициативата в боевете в източната част на страната, но че след като оръжията пристигнат, ще има възможност да стабилизира ситуацията.


"Давайки конкретен график на САЩ за войната, ами това зависи от това колко скоро ще получим тази помощ", каза той.

 

В интервюто за NBC Зеленски заяви, че приемането на законопроекта ще изпрати силно послание на Русия, че Вашингтон подкрепя Киев и че той няма да бъде "втори Афганистан".






"Мисля, че тази подкрепа наистина ще укрепи въоръжените сили на Украйна и ще имаме шанс за победа", каза Зеленски.


По време на интервюто той неколкократно призова американските законодатели да предприемат бързи действия за приемането на законопроекта в Сената. Той заяви, че Украйна спешно се нуждае от американски оръжия с голям обсег на действие, включително ATACMS (армейски тактически ракетни системи) и системи за противовъздушна отбрана, за да обърне съдбата си на бойното поле.

 

"Това е от решаващо значение. Това са приоритетите в момента", каза Зеленски.


ATACMS са управляеми ракети с голям обсег на действие. През октомври миналата година Белият дом потвърди, че е предоставил на Киев тип ATACMS, който може да поразява цели на разстояние до 165 км.


Украйна многократно е искала от американската администрация ATACMS и е поела ангажимент да не ги използва на територията на Русия.


Камарата на представителите на САЩ, с широка двупартийна подкрепа, прие законодателен пакет от 95 млрд.


Камарата на представителите на САЩ прие с широка двупартийна подкрепа законодателен пакет на стойност 95 млрд. долара, с който се предоставя помощ за сигурността на Украйна, Израел и Тайван. Помощта за Украйна беше спряна в продължение на месеци, поради съпротивата на републиканския кандидат за президент Доналд Тръмп, който призова републиканските законодатели да я блокират.


Почти 26 месеца след инвазията през 2022 г. Русия бавно напредва в Източна Украйна и засилва бомбардировките си на градове и селища зад фронтовата линия на фона на забавянето на западната военна помощ.


Законодателството сега продължава към Сената с мнозинство на демократите, който прие подобна мярка преди повече от два месеца. Лидерите на САЩ - от президента на Демократическата партия Джо Байдън до главния републиканец в Сената Мич Макконъл - настояваха републиканският председател на Камарата на представителите Майк Джонсън да го внесе за гласуване.


Сенатът ще започне да разглежда законопроекта във вторник, като някои предварителни гласувания ще се проведат следобед. Окончателното му приемане се очаква по някое време през следващата седмица, което ще разчисти пътя на Байдън да го подпише като закон.

 

Според американски служители пратките с американско оръжие могат да започнат отново да постъпват в Украйна скоро след влизането в сила на дълго отлагания пакет за помощ, като стоките от складовете на Пентагона в Германия ще бъдат бързо транспортирани с железопътен транспорт до украинската граница.


Мярката ще предостави на военните усилия на Украйна около 60 млрд. долара. Значителна сума е заделена за попълване на американските отбранителни запаси, а други милиарди ще бъдат използвани за закупуване на американски отбранителни системи, от които според украинските официални лица има остра нужда, пише The New York Times.






В изявление в събота, след като Камарата на представителите одобри пакета от помощи, президентът Байдън призова Сената бързо да се заеме с мярката, за да помогне да се посрещнат "спешните нужди на украинските сили на бойното поле". Очаква се това да стане още във вторник.


В продължение на месеци украинските военни заявяваха, че политическата парализа в Конгреса на САЩ е довела до критичен недостиг на боеприпаси във войната срещу Русия. Украинските войски на фронтовата линия трябваше да разпределят снарядите по дажби, а моралът им пострада.


Американските официални лица не са заявили изрично кои оръжия ще изпратят САЩ на Киев като част от пакета, но генерал-майор Патрик Райдър, прессекретар на Пентагона, заяви пред репортери в четвъртък, че вероятно ще бъдат включени повече боеприпаси за противовъздушна отбрана и артилерия.


"Разполагаме с много стабилна логистична мрежа, която ни позволява да придвижваме материални средства много бързо, както сме правили и в миналото", каза генерал Райдър.


"Можем да се придвижим в рамките на дни", добави той.


Трансферите от Съединените щати с товарни самолети и морски съдове обикновено се организират от щаба на Транспортното командване на САЩ в провинция Илинойс, който поддържа обширни бази данни за товарни пристанища, железопътни линии и пътища, които могат да се използват от военни и граждански транспортни кораби по целия свят.


Оръжията и боеприпасите, изпращани в Украйна, често се вземат от средствата на Пентагона в Европа, като доставките се координират от създадената в края на 2022 г. организация, наречена Група за подпомагане на сигурността - Украйна, която е базирана в Германия и действа в рамките на Европейското командване на Пентагона. Тя разполага с персонал от около 300 души.

 

От август 2021 г. насам военните ръководители са изпратили на Украйна 55 пакета с помощни оръжия, съдържащи комбинация от превозни средства, боеприпаси, безпилотни самолети и други артикули на стойност най-малко 26,3 млрд. долара.


Пакетите с помощи, които често идваха по два пъти месечно след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г., се забавиха значително през миналата есен, тъй като някои републиканци се противопоставиха ожесточено на изпращането на повече помощи за страната.


В събота министърът на отбраната Лойд Остин приветства движението на Конгреса по пакета с помощи.

 

"Светът все още наблюдава", предупреди той в изявление. "Животът все още е застрашен. Дългосрочната сигурност на Америка все още е застрашена. Никога не трябва да даваме на нашите приятели, съперници или врагове причина да се съмняват в решимостта на Америка".


Последният пакет от помощи, обявен на 12 март, включваше зенитни ракети "Стингър", управляеми ракети за пускови установки HIMARS, малки противотанкови ракети и 155-милиметрови артилерийски боеприпаси, които включваха касетъчни боеприпаси.


Генерал Райдър беше попитан за необвързващата мярка в законодателството на Камарата на представителите за изпращане на Киев на оръжия, наречени ATACMS, които от края на 80-те години на миналия век са най-дългобойните управляеми ракети с наземно базиране на Пентагона.


Администрацията на Байдън се съгласи да предостави малък брой от тези ракети миналата година и украинските сили ги използваха, за да ударят две въздушни бази в окупираната от Русия територия през октомври. Силите за специални операции на Украйна заявиха, че атаката е повредила писти и е унищожила девет руски хеликоптера наред с други цели.


"Разбира се, както знаете, винаги сме казвали, че нищо не е изключено от масата", каза генералът за потенциалните нови разпоредби на ATACMS. "Но днес нямам какво да обявя".


Съединените щати разполагат с ограничен брой от тези оръжия, а официални лица заявиха, че останалата част от арсенала на ATACMS е запазена за плановете за непредвидени ситуации, ако Съединените щати водят война с Русия, Северна Корея или Китай.


Длъжностни лица също така сигнализираха, че на Украйна може да бъдат предоставени допълнителни АТАСМС веднага щом заместващите ги оръжия, наречени ракети за прецизен удар, започнат да постъпват в инвентара на Пентагона.






В сряда говорител на Локхийд Мартин, производител на двете ракети, заяви, че компанията е доставила първите четири оперативни ракети Precision Strike Missiles на армията на САЩ миналата година. Подписаният през март договор на стойност 220 млн. долара ще осигури на армията на САЩ още, макар че не стана ясно веднага колко ще бъдат закупени.


Точният брой на оръжията, които Пентагонът е изпратил на Киев от своите запаси, също не е ясен.


За последен път Министерството на отбраната на САЩ актуализира броя на 155-милиметровите артилерийски снаряди, които е предоставило на Украйна, през май, когато заяви, че до момента са изпратени над 2 млн. такива снаряда. Всеки от 17-те пакета с помощи, обявени за Украйна оттогава насам, е включвал 155-милиметрови боеприпаси.


Но изпращането на повече оръжия за Украйна зависи не само от политическата воля. Съединените щати също така трябваше да ускорят производството на боеприпасите, от които Украйна се нуждае най-много, за да отговори на търсенето им.


В Съединените щати производството на артилерийски боеприпаси отнема няколко седмици, тъй като тежките стоманени пръти се изковават в празни снаряди в Скрантън, Паула, след което се изпращат в селските райони на Айова, където се пълнят с експлозиви и се подготвят за доставка.


General Dynamics, която управлява завода в Пенсилвания, открива нов завод за производство на метални корпуси на снаряди извън Далас, за да увеличи общия брой на завършените снаряди. Армията твърди, че произвежда около 30 000 от високоексплозивните снаряди всеки месец, което е повече от около 14 000 на месец преди пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.


Целта на армията е до 2025 г. да произвежда 100 000 155-милиметрови артилерийски снаряда месечно.


Съединените щати не са единствените, които предоставят военна помощ на Киев.


От април 2022 г. насам министърът на отбраната свиква заседания на Контактната група по отбраната на Украйна приблизително всеки месец. Участниците включват държави от НАТО, няколко от основните съюзници на Съединените щати извън НАТО и поне две южноамерикански държави, които преди това са купували оръжия от Съветския съюз и Русия.


Групата отправя искания директно от украинското военно и цивилно ръководство.


След виртуална среща на министрите на отбраната на НАТО в петък Йенс Столтенберг, генерален секретар на алианса, заяви, че Германия ще достави допълнителна ракетна система за противовъздушна отбрана "Пейтриът" на Украйна заедно с военна подкрепа на стойност около 4,3 млрд. долара от Нидерландия наред с друга помощ от членове на НАТО.


"Украйна използва оръжията, които предоставяме, за да унищожи руския боен потенциал", каза г-н Столтенберг в изявление. "Това прави всички нас по-сигурни."


"Така че подкрепата за Украйна не е благотворителност", добави той. "Тя е инвестиция в нашата сигурност".

 

Един от дефицитите, с които се сблъсква Украйна, е за ракети за противовъздушна отбрана, като например произведените в САЩ Patriots. Въоръжените ѝ сили също така са ограничени до изстрелването на 2000 снаряда на ден, според базирания в Обединеното кралство мозъчен тръст Кралски институт на обединените служби. За разлика от тях руските сили изстрелват до 10 000 снаряда на ден, казва Руси, който добавя, че Русия получава почти три милиона снаряда годишно от собствените си заводи и от Северна Корея. Липсата на артилерия е една от причините, които Украйна посочва за загубата на Авдийвка, в източната част на страната, през февруари. ЕС не успя да изпълни целта си да изпрати един милион снаряда на Украйна до началото на март.





Въпреки това през март Чешката република договори сделка на стойност 1,5 млрд. долара, по която група от 18 държави от НАТО и ЕС ще закупи 800 000 снаряда - калибър 155 и 122 мм - от страни извън ЕС.


САЩ и Обединеното кралство доставиха хиляди противотанкови ракети Javelin и Nlaw. Те бяха счетени за изключително важни за спирането на настъплението на руските сили към Киев.

 

За да се противопоставят на руското въздушно превъзходство и на атаките му срещу украинските градове и инфраструктура, западните държави изпратиха на Украйна няколко вида системи за противовъздушна отбрана. Те варират от британското противовъздушно оръжие с малък обсег Starstreak до ракетната система Patriot.


Patriot са скъпи за експлоатация - една ракета струва около 3 млн. долара.


САЩ и Норвегия предоставиха и системата Nasams (National Advanced Surface-to-Air Missile System) за противовъздушна отбрана, а Германия предложи Iris-T.


След отстъплението на Русия от Киев войната се съсредоточава в източната част на страната. Артилерията и ракетите се използват активно и от двете страни.


Австралия, Канада, САЩ и други страни изпратиха гаубици М777 и боеприпаси на Украйна.


САЩ и Обединеното кралство предоставиха и ракетни системи с голям обсег, включително Himars, и M270 MLRS.


Украйна получи и ракети с голям обсег на действие като Scalp от Франция, Storm Shadow от Обединеното кралство и ATACMS от САЩ.


През юли 2023 г. САЩ заявиха, че са доставили касетъчни бомби на Украйна, за да помогнат за изтласкването на руските войски от отбранителни позиции.


Тези оръжия, доставяни предимно в артилерийски снаряди, разпръскват множество бомбички и са забранени от над 100 държави поради вредата, която могат да нанесат на цивилното население.

 

В началото на 2023 г. западните държави се съгласяват да изпратят на Украйна танкове. Обединеното кралство предостави Challenger 2.


САЩ изпратиха 31 танка Abrams, а европейските държави изпратиха няколко танка Leopard 2, произведени в Германия.

 

Произведеният в САЩ танк M1 Abrams е определян като най-модерния в света.

 

Безпилотните летателни апарати заемат важно място по време на войната - за наблюдение, насочване, изстрелване на ракети и като оръжия "камикадзе".

 

В началото на войната Турция достави ракетни дронове Bayraktar TB2, САЩ предоставиха дронове-камикадзе "Switchblade", а няколко държави изпратиха търговски дронове за наблюдение, като например китайския DJI Mavic 3.





През май 2023 г. президентът Джо Байдън се съгласи да позволи на други държави да доставят на Украйна произведени в САЩ самолети F-16.


Украински пилоти се обучават да летят с тях в 11 западни държави, а Дания и Нидерландия ще дарят F-16.

 

Помощта, която идва в момента обаче, бе дълго отлагана и се смята за жизненоважна. След обединението в САЩ по въпроса за решение за изпращане на помощ, следва едно - бързо действително реализиране на помощта без крайни органичение по отношение използването на въоръжението от украинсктие сили.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 2300 |22.04.2024 Социологът Васил Тoнчев: Президентът ще излезе на политическата сцена, когато международната обстановка предразполага . 0| 7206 |22.04.2024 „Софийска вода“ временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата . 10| 6535 |22.04.2024 Иво Инджев: Кирил Петков хвърли камък в блатото. И на мен ядреното лоби ми предложи подкуп, за да не говоря срещу АЕЦ “Белене” . 2| 2422 |22.04.2024 Пак фалшиви положителни резултати: Дрегерът отчита 1,8 промила, кръвният тест е ясен - водачът не е пил

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads