Реклама / Ads
0| 2527 |22.04.2024 НОВИНИ

Светият Синод изготви листа с кандидати за Сливенски митрополит. Епископ Йеротей не е сред тях

.
Светият Синод изготви листа на избираемите епископи за нов Сливенски митрополит, след като по-рано днес се събра на заседание. Епископ Йеротей, който спечели изборите преди Сонодът да ги касира с недотам ясни мотиви, дори не е сред кандидатите.
 

Кандидатите са следните: Велички епископ Сионий, Знеполски епископ Арсений, Мелнишки епископ Герасим, Браницкият епископ Пахомий, Главиницкият епископ Макарий и Велбъждски епископ Исаак. Това обяви Старозагорският митрополит и говорител на Синода митрополит Киприан.







След смъртта на Йоаникий през януари, веднъж вече бяха проведени избори за негов наследник, които Синодът касира без обяснение. Това доведе и до протести.

 

Светият Синод реши Варненският и Великопреславски митрополит Йоан да бъде временен наместник на овдовелия сливенски престол, като той трябва да организира и епархийски избор за нов митрополит на 19 май. Това ще стане по старите правила.

 

Тогава Светият Синод излезе с финално решение новият вот да се проведе по старите правила, като преди това трябва да бъдат направени финансова и имотна ревизия.

 

През март отец Иван от сливенския храм „Света Троица“ започна гладна стачка до избора на епископ Йеротей за Сливенски митрополит. "От днес спирам да се храня и да пия вода. Или Светият синод ще касира касацията си, или аз ще умра", посочи той на 18 март.

 

Духовникът не е съгласен и с отношението на митрополитите към свещениците и редовите християни. Според него Варненският митрополит Йоан ще е новият патриарх, а Пловдивският митрополит Николай - "сив кардинал", за това са се обединили в Светия Синод.

 

След обявяването на стачката три пъти бе осквернен храм Света Троица в квартал Речица, където служи отец Иван, в рамките на месец.

 

Пред сградата на митрополията в Сливен отец Иван стартира и 2 подписки. Едната е „За“ епископ Йеротей, а другата е „Против“ епископа.

 

До масичката за подписките имаше плакат: „Не ни заменяйте добрия пастир, който полага душата си за овците, с наемник, когото не познаваме“.

 

Днес епископ Йеротей дори не е сред кандидатите, излъчени от Синода.





Преди дни сдружение „Православен зов“ разпространи становище до медиите относно избора, в което сигнализира, че има опасност епископ Йеротей да не попадне в списъка. Председателят на организацията, известният историк, Атанас Орачев каза за БНР Бургас:

 

"Опасенията са сериозни, тъй като кога полуофициално, кога официално беше заявено, че той може да не бъде включен в списъците изобщо. Но най-вероятно, моята прогноза е, че ще бъде включен. Тез 24 епархийски избиратели,които го подкрепиха още на първия тур, биват натискани по всякакъв начин.Образно казано кога с моркова, кога с тоягата, кога и с двете".

 

В становището пише следното:

 

"По думите на наместника на овдовелия Сливенски епархийски престол Варненски и Великопреславски митрополит Йоан на предстоящото заседание на Светия Синод на 22.04.2024 г. ще се гласува персонално за всеки един епископ дали да бъде включен в списъка на достоизбираемите. Този момент Агатополският епископ Йеротей е включен в този списък и е участвал в проведените избори за митрополит във Врачанска, Видинска, Старозагорска и Силистренска епархии. И ако досега той винаги е бил сред достоизбираемите епископи, то може ли да се смята за неизяснени причини и мотиви (само в съответствие с едно време се оформи настроението в Светия Синод), че този като достоизбираем епископ да не бъде включен в новия списък и да бъде дисквалифициран? Това неминуемо би довело до възпламеняване на духовете и създаване на брожение всред свещениците и миряните в епархията, както и сред ревностната църковна пълната и будното гражданско общество. Съответно това би могло да доведе до много сериозна съпротива срещу решението на Светия Синод и до неспокойна обществена атмосфера преди предстоящия избор за нов български патриарх, насрочен за 30 юни 2024 г."

 

Според "Православен зов" епископ Йеротей:

 

"Поради тежкото използване на владиката Йоаникий, през последните три години той достойно го замества във всички църковни богослужения и дейности, свързани с официални граждански събития в епархията. Няма селище и църква в Сливенска епархия, които епископ Йеротей да не е посетил и където да не е служил през тези повече от 20 години. Безспорна истина е, че той се ползва с голямо уважение, доверие и любов от свещениците и миряните в Сливенска епархия. През тези години епископ Йеротей усърдно работеше за духовното единение на свещенството и вярващите християни и остана до край верен и лоялен към своя духовен баща, владиката Йоаникий.Ето защо сме убедени, че той може най-ефективно и пълнотворно да работи за обединяване на свещениците и миряните и заедно със своята подкрепа исъработничество да допринесе за преодоляване на тежките проблеми, натрупали се след конфликтните ситуации, породени от недоказаните интриги и донесения, както и цялостната противоцърковна дейност на двама братя-свещеници – Силвестър и Евгений Янакиеви. Неслучайно те бяха освободени още през 2020 г. от заеманите от тях длъжности от владиката Йоаникий – Силвестър Янакиев като духовен надзорник в епархията и изповедник на владиката, а Евгений Янакиев като секретар на Сливенска митрополия".

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6505 |22.04.2024 Трима германски граждани са закопчани по подозрение, че са шпионирали в полза на Китай . 0| 2385 |22.04.2024 Ще се случат ли промените в "Гражданската" и ще има ли по-високи глоби за нарушителите на пътя? . 5| 2798 |22.04.2024 Вижте колко струва месечната издръжка на живот за тричленно семейство . 0| 2481 |22.04.2024 Доц. Искрен Иванов: Финансовата помощ от САЩ за Украйна е закъсняла. Няма как с магическа пръчка да настъпи обрат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads