Реклама / Ads
4| 5405 |12.03.2018 НОВИНИ

Светият синод оповести какво са говорили руският патриарх и президентът Радев

.
По време на срещата с руския патриарх Кирил президентът се държа държавнически, отнасяйки се към госта си с уважение, но и с твърдо отстояване на своите позиции, което направи силно впечатление на главата на Руската православна църква.
 
В края на разговорите патриарх Кирил благослови българския президент, но Радев каза, че той вече е получил благословия - когато е поел поста - от българския патриарх Неофит, Това се казва в съобщение на протоиерей Николай Георгиев, ръководител на отдела за връзки с обществеността на Светия синод на Българската православна църква.

Агенцията допълва, че вероятно съобщението е в отговор на призива на парламентарната група на ГЕРБ поради големия обществен интерес да бъде разсекретена стенограмата от срещата на 4 март в Президентството. Миналия четвъртък от Пресслужбата на държавния глава заявиха, че разоговорите не са били поверителни и не е водена стенограма.

Кратък видео запис от сайта на Руската патриаршия показа как видимо ядосан Кирил изразява разочарование, че на тържествата в България се принизявала ролята на Русия за освобождението на България от османско владичество с изявления, в които - според него - тя се приравнявала с други държави, пише още Георгиев. Но записът спира преди да се чуе дали има реакция от българския президент.

Тактично и с достойнство, президентът Радев увери предводителя на РПЦ, че българският народ никога не е спирал да отдава почит и да изразява заслужена благодарност към руския народ, руската църква и воините на освободителната армия на император Александър II, както и че президентът е изтъквал това във всичките си речи по време на тържествата за Трети март, описва сега протоиерей Николай Георгиев.

В същото време президентът Радев изрично подчерта, че както църквата се бори за душата на всеки човек, така и ние сме благодарни за паметта на всеки воин, сражавал се за руската армия под знамената на император Александър II и е загинал за българската свобода, независимо от националността си, описва още представителят на Светия синод.

"Патриарх Кирил сам предложи темата да бъде закрита, след като президентът му напомни, че той самият е говорил за силата на мълчанието."
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4687 |03.02.2018 Светият синод утвърди изборите за Видински митрополит . 2| 3940 |23.01.2018 Синодът: Усърдно да се молим срещу Истанбулската конвенция . 6| 7360 |22.01.2018 Светият синод скочи срещу Истанбулската конвенция . 0| 4666 |22.12.2017 Македонската църква на среща в Светия Синод

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads