Реклама / Ads
5| 10123 |18.09.2024 НОВИНИ

Световната асоциация отне всички "рекорди" на плувеца Цанко Цанков

.
Цанко Цанков
Твърдящият, че подобрява световен рекорд след световен рекорд плувец Цанко Цанков бе безжалостно посечен от световната асоциация по плуване в открити води (WOWSA). Отнети му бяха всички постижения, които той и екипът му шумно сочат за световни рекорди и велики резултати. Освен това WOWSA обяви, че нито едно следващо негово плуване няма да бъде ратифицирано, независимо от условията, в които е направено.
 

Всичко започна с плуването на 6 септември по река Дунав. Тогава 37-годишният Цанков обяви, че е преминал 108,250 км от видинското село Кошава до Козлодуй за 18:12:32 часа без да спре или да докосва твърди предмети, което според него е световен рекорд.

 

Няколко дни по-късно WOWSA отказа да ратифицира това му постижение. Първо - оказа се, че рекордът е на румънски плувец и е 120 км. И второ, и по-важното - GPS данните от плуването на Цанков се оказаха манипулирани.

 

Според обяснението на асоциацията "някой е отворил gpx файловете и всеки е с различни данни. В последния файл всяка скорост е била ръчно променена и е очевидно, че това не са оригиналните данни от GPS устройството. Тези файлове никога не е трябвало да бъдат отваряни или променяни. Лицето, което е направило тези промени, дори не е запазило файла правилно, а датите и времевите марки също са били манипулирани".

 

В отговор Цанков излезе с пост във "Фейсбук", в който заяви, че е станало недоразумение. Обвини неназован поименно "човек от България, който си служи с лъжи, манипулации и клевети и прави всичко възможно, за да ми попречи по пътя към реализирането на моите цели". И обяви, че още на 19 септември ще плува 120 км по Дунав, за да е всичко точно.

Отговорът на WOWSA бе светкавичен и оттам изразиха съмнения, че човек може да направи две толкова тежки плувания само в рамките на две седмици, като намекнаха, че това говори за фалшификация. Освен това обясниха, че при първото плуване в Дунав Цанков е заявил, че представители на асоциацията са били на придружаващата лодка и че са го подкрепяли, а също така и, че от WOWSA са спонсорирали неговите плувания в САЩ - а и двете твърдения не били верни.

 

А тази сутрин Асоциацията по плуване в открити води излезе с ново официално изявление. В него се казва:

"С незабавен ефект Цанко Цанков получава окончателна забрана за бъдещи ратификации на плуване от WOWSA. Това решение следва ясни доказателства за фалшифицирани GPS данни от неговия опит за преплуване на река Дунав на 6 септември 2024 г., които г-н Цанков и неговият екип не успяха да разгледат или обяснят.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2139 |18.09.2024 Джокович и Григор избухват с Камелия и "Луда по тебе" . 8| 2138 |18.09.2024 Парламентът подхвана с нов глас песента на "Възраждане" за спасяване на въглищната енергетика . 1| 2104 |18.09.2024 На цената на 5 кафета скача туристическата такса в Гърция . 5| 6754 |18.09.2024 Изтекли документи от центъра на Путин за психологическа война. Как Русия манипулира Запада да не помага на Украйна?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads