Реклама / Ads
3| 4120 |30.10.2023 НОВИНИ

Световната банка: Ескалация на конфликта в Близкия изток може да оскъпи петрола до над 100 долара за барел

.
Източник: БГНЕС
Световната банка алармира в понеделник, че ескалация на конфликта в Близкия изток може да повиши цените на петрола до диапазона от 93 до 102 долара за барел през четвъртото тримесечие на годината при сценарий за ”малко нарушаване” в доставките.
 

Според същия доклад "Развития и перспективи на стоковите пазари" СБ прогнозира, че при сценарий на "среден срив" в доставките, подобен на този по време на войната в Ирак през 2003 г., цените на петрола могат да отбележат ръст първоначално с 21% до 35%, което ще оскъпи черното злато до между 109 и 121 долара за барел. 

 

При сценарий обаче за "голямо нарушаване" на доставките, сравнимо с това по време на войната Йом Кипур от 1973 г. (война, водена от коалиция на арабските страни, предвождана от Египет и Сирия, срещу Израел), цените на петрола могат да се повишат до между 140 и 157 долара за барел.

 

"Независимо от тези рискове, цените на петрола биха могли да се понижат в резултат на спад в търсенето от страна на Китай, което може да се развие като част от по-широко забавяне на глобалната икономическа активност. Цените на петрола може също така да се повишат, ако Саудитска Арабия и Русия запазят своите доброволни производствени съкращения и през 2024 г. или ако производството на шистов петрол в САЩ бъде ограничено в старта на следващата година", се посочва в доклада.

 

Междувременно петролът поевтинява през първата половина на търговията в понеделник, тъй като инвеститорите явно са предпазливи преди тазседмичното решение на Федералния резерв на САЩ за лихвените проценти и данни за производствената дейност от Китай.

 

Фючърсите на петрол Брент се понижават към 14.00 часа българско време с 1,1% към 89,50 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол WTI - с 1,5% към 84,30 долара за барел.

 

Цените на петрола се увеличиха за кратко в края на петъчната търговия на фона на ескалацията на войната между Израел и Хамас, но след това обърнаха посоката, тъй като сухопътната инвазия на израелските сили в Ивицата Газа беше широко очаквана и изглежда вече беше калкулирана от пазарните участници.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5472 |24.10.2023 Президентът на Световната банка: Мисля, че се намираме в много опасен момент . 2| 3918 |11.10.2023 Ердоган обсъди с генералния секретар на ООН стъпки за деескалация на напрежението в Близкия изток . 2| 3938 |09.10.2023 Любомир Кючуков с прогноза за Израел: Ескалация на войната в краткосрочен план . 11| 4956 |07.10.2023 Мохамед Халаф: Ескалацията на напрежението между Израел и Хамас е неочаквана и вероятно ще има драматичен развой

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads