Реклама / Ads
2| 2695 |30.11.2021 НОВИНИ

Световната банка: Около 10% от новите учители остават трайно в системата

.
Източник: БГНЕС
Едва около 10% от новоназначените учители в страната остават трайно в образователната система. Повече от половината напускат още след първата си година в училище. Най-критична е втората година – след нея си тръгват средно 60% от тези, които са се задържали там до този момент. След третата година сменят професията още 56% от новопостъпилите педагози.

Това показват данните от проучване на Световната банка за периода 2014-2018 година. През 2019 г. отпадналите преподаватели след първата година са по-малко - 23%. Това вероятно е резултат от кампанията за привличане на млади хора към учителската професия и повишаването на заплатите в образователната система. Този ефект обаче може да е временен, ако не се вземат допълнителни марки за задържане на специалистите в системата, посочват авторите на изследването.

 

Най-многобройна е групата на напускащите педагози поради пенсиониране. На второ място са учителите във възрастовата група 31-40 години. За 2019 г. те са били 18,7% от всички, излезли от училище. Това означава, че системата губи специалисти в най-активната възраст, които имат най-голям потенциал да се развиват и да въвеждат иновативни практики, коментират експертите на Световната банка.

 

По поръчка на Министерството на образованието и науката и с финансиране от Европейската комисия банката изготви "Пътна карта на политиките за учители". Тя беше представена днес на кръгла маса, организирана от Световната банка и МОН. В центъра на събитието бяха ключовите потребности и политики за развитието на учители в България.

 

В документа са разписани краткосрочни мерки за квалификация на педагозите спрямо нуждите им и тези на учениците. Световната банка предлага програма за въвеждане на начинаещи преподаватели в учителската професия.

 

Тя ще се основава на наставничество през първите две години в училище и ще включва различни мерки за тяхната подкрепа. Заложени са също обучения за учителите-наставници, за да бъдат максимално полезни на по-младите си колеги.

 

Целта на друга програма е постоянното повишаване на квалификацията на учителите с цел преподаването да стане по-ефективно. Тук фокусът е поставен върху повишаване на четивната грамотност на учениците.

 

Дългосрочните мерки, предложени от Световната банка, включват подобряване на управленския капацитет и преосмисляне на модела за професионално развитие на педагогическите специалисти.

 

Ще бъдат апробирани партньорства между различни училища, в рамките на които учители и директори ще обменят добри практики за обучение и за управление на образователните институции.

 

От Световната банка препоръчват да се създаде звено за събиране на данни за работната сила в образователната система, както и механизъм за измерване на компетентностите на база на уменията за преподаване по даден предмет, на дигиталните умения, мотивацията, авторитета, ефекта върху ученето на децата и др.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 3353 |28.11.2021 Проф. Радка Аргирова: Омикрон се разпространява около 3 пъти по-бързо . 13| 2874 |24.11.2021 Участъкът-убиец е правен от македонската фирма ”Маврово” преди около 20 г. . 3| 3962 |19.11.2021 Иво Инджов: Нов кабинет ще има около Нова година, Петков е работещ вариант за премиерския пост . 43| 7717 |18.11.2021 Президентският дебат: Радев обясни на Герджиков, че президентът не е ”архитект” на коалиции и не е обединител около поръчки ин-хаус и чекмеджета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads