Реклама / Ads
1| 4473 |29.12.2015 НОВИНИ

Свлачище грози "Мини Марица-изток"

.
Ако в следващите три години „Мини Марица-изток“ не ограничи добива на въглища до 27 милиона тона, има опасност от възникване на свлачищни процеси, които могат да извадят от равновесие енергийната ни система. За това предупреди на последната си за тази година пресконференция инженер Андон Андонов-изпълнителен директор на най-голямото въгледобивно дружество в България, предаде БНР.
 

 Тази година дружеството е произвело под натиск над 32 милиона тона въглища, необходими, за да могат двете американски централи да работят на пълна мощност. Така не се плаща за разполагаемост и се държи под контрол цената на енергийния микс. Мините не разполагат със средства за разкриване на нови въглищни пластове и има опасност при този добив да се предизвика свлачище в някой от рудниците. Това би довело до трайно прекратяване на добива, а оттам и до срив в производството на електроенергия.

 

Според инженер Андонов трябва да се прекрати порочната практика, въведена през 2009 година министърът на енергетиката да определя цената на въглищата. Сега на световните борси тя е между 50 и 60 долара на тон условно гориво, а у нас е 77 лева на тон, значително под пазарните цени. Дружеството страда от недостиг на средства и има до получава 428 милиона лева, от които 393 милиона лева са просрочени задължения. И дължи 182 милиона на фирми и кредитори. Още 630 милиона лева са необходими на „Мини Марица изток“ за изселването на хората от село Бели бряг, за преместване на коритото на река Съзлия, на пътя Русе – Свиленград и за други инфраструктурни проекти.

 

Никой не поема отговорността да реши този проблем. А това е един много порочен кръг и може да доведе до колапс в системата. Защото ако се случи нещо с Марица-Изток, спирането на производството оттам би довело до срив в системата. Това каза  Владимир Топалов – председател на Миньорската федерация.

 

Риск съществува и за системата, и за хората. Технологията е такава, че коефициентът на добив следва определена пропорция. Когато започнете да произвеждате повече въглища, а не разкривате, се изправят т.нар. бордове и това застрашава опасността от свлачище. Едно такова свлачище може да спре мините за повече от 2 години, което ще бъде колапс в системата.

 

Относно енергийната реформа, Топалов заяви:

Не може да бъде реформа намаляването на разходите на най-евтината електроенергия и едновременно с това да се знае колко е натрупването на тарифния дефицит и той да си остава един и същ. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4194 |28.11.2015 Свлачище край Троян блокира 15 души в хижа . 6| 4955 |14.10.2015 Глоба грози лекари, спасили мъж с нож в сърцето . 4| 4240 |11.10.2015 Свлачище и на магистрала "Люлин" . 0| 5571 |11.10.2015 Свлачище на пътя Симитли-Разлог

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads