Реклама / Ads
1| 3508 |08.10.2021 НОВИНИ

Свободата на словото и Нобеловата награда за мир

.
Източник: БГНЕС
Двама журналисти, чиято работа разгневи властите в Русия и Филипините, бяха наградени с Нобелова награда за мир, зачитайки правото на свобода на словото, което комисията по награждаване определи като застрашена по целия свят.
 

Филипинската журналистка Мария Реса и главният редактор на руското издание “Новая Газета” Дмитрий Муратов получиха наградата „за смелата им борба за свобода на словото във Филипините и Русия“, заяви председателят Берит Райс-Андерсен от норвежкия Нобелов комитет на пресконференция.


„В същото време те са представители на всички журналисти, които отстояват този идеал в свят, в който демокрацията и свободата на пресата са изправени пред все по-неблагоприятни условия“, добави тя. 


Норвежкият Нобелов комитет отбеляза, че Реса „използва свободата на словото, за да разкрие злоупотребите с власт, използването на насилие и нарастващия авторитаризъм в родната си страна“. Реса e първата жена, удостоена с Нобелова награда тази година.

 

Муратов е съосновател на „Новая газета“ през 1993 г. и е неин главен редактор от 1995 г. Шест служители на независимия вестник са убити оттогава, съобщиха от комитета.

 

Комитетът заяви, че Муратов „от десетилетия защитава свободата на словото в Русия при все по-предизвикателни условия“.

 

Муратов посвети своята награда на загиналите си колеги: "Това не е моя лична заслуга, а на "Новая газета", на тези, които загинаха, защитавайки правото на хората на свобода на изразяване", изтъкна Муратов, цитиран от ТАСС. Това са Игор Домников, Юрий Шчекочихин, Анна Политковска, Настя Бабурова, Наташа Естемирова, Стас Маркелов, каза Муратов,

 

Смята се, че убийствата са свързани с разследващата работа на репортерите, особено за случаите, свързани с Анна Политковская и Наталия Естемирoва.


„Базираната на факти журналистика и професионалната почтеност на “Новая газета” я превърнаха във важен източник на информация за цензурираните аспекти на руското общество, рядко споменавани от други медии“, се казва още комитетът за медията.

 

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3483 |29.09.2021 Кой ще бъде удостоен с Нобеловата награда за мир тази година? . 1| 2939 |23.09.2021 Делегация на ЕП проверява върховенството на правото и свободата на медиите у нас . 1| 3633 |17.09.2021 Младият арх. Пламен Мирянов почисти ”Арката на свободата” . 2| 3851 |17.08.2021 Бабикян: Дали полицейският ботуш е по-виок от свободата ни?! Ако бръкнем дълбоко, ще стигнем до Гешев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads