Реклама / Ads
2| 3271 |07.10.2021 НОВИНИ

Протестна акция: ”Честитиха” рождения ден на Путин и почетоха паметта на Анна Политковская

.
“Честит” рожден ден пожелаха на руския президент Владимир Путин от организацията “Репортери без граници”. Повод за протестната акция е 69-тия рожден ден на държавния глава, който обаче съвпада с 15-тата годишнина от смъртта на разследващата журналистка Анна Политковская.
 

Покойната журналистка бе убита с четири изстрела в асансьора на апартамента си в Москва. Политковская работи за независимото медийно издание “Новая Газета” и е известна с отразяването на конфликта в Чечня и критичните си материали спрямо Кремъл. Политковская умира на 7 октомври. Датата съвпада с рождения ден на Владимир Путин. 

 

За да почете паметта на журналистката и да “отбележи” рождения ден на руския държавник от неправителствената организация, която следи свободата на медиите по цял свят и излиза с ежегоден доклад за състоянието на журналистическата среда, от “Репортери без граници” пуснаха в небето хиляда черни балона пред редакцията на “Новая газета” в Москва, както и пред посолствата на Русия в Париж, Берлин и Лондон.

 

“Вече 15 г. поръчителите на убийството на Политковская не са идентифицирани. Причината е липса на политическа воля. Не е достатъчно извършителите да са в затвора. Липсата на наказание е още по-трагична. Давността на това престъпление изтича днес. Европейският съд по правата на човека постанови през 2018 г., че убийството не е било разследвано по най-добрия начин, а след това не е напреднало. Путин може да предложи на страната си истински подарък на рождения си ден - атака срещу безнаказаността в страната, в която близо 40-те години, в които той пое управлението, журналисти биват убивани", категоричен е Кристоф Делоар.

 

За последните две десетилетия петима журналисти на “Новая газета” са били убити. Русия се намира на 150-то място от общо 180 държави в класацията на “Репортери без граници” за свобода на словото през 2021 г. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2991 |29.09.2021 МВнР с протестна нота към управляващия посолството на РСМ заради подменен паметник . 0| 3030 |12.07.2021 Франс прес: Протестна партия в България начело, избирателите наказаха ГЕРБ . 7| 2867 |18.05.2021 И Скопие се включи в антируската акция: Обяви руски дипломат за персона нон грата . 7| 3032 |27.04.2021 И Лондон се включи в антируската акция: Наложи санкции на 14 руски граждани

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads