Реклама / Ads
0| 2296 |09.07.2024 НОВИНИ

От свободния удар на Куман до Евро 96: Пет знакови мача между Нидерландия и Англия

.
Източник: БГНЕС
Нидерландия и Англия ще се изправят един срещу друг в спор за място на финала на Евро 2024 в сряда, 10 юли, от 22:00 часа българско време.
 

Двата отбора са се срещали доста пъти на международната сцена, но сблъсъкът им в Дортмунд ще бъде едва вторият официален двубой между „лалетата“ и „Трите лъва“ през този век.

Ето някои от най-знаковите мачове между тях:

 

Хеттрикът на Ван Бастен

 

Европейското първенство през 1988 година остава единственият голям форум, който нидерландците печелят. Шампионатът ще бъде винаги помнен с невероятния гол на Марко ван Бастен във финала със СССР.

 

Това е и единственият случай, в който англичаните участват на първенство и губят всеки един от мачовете си. И двата състава се изправят един срещу друг след загуби в откриващите си срещи. В Дюселдорф Нидерландия печели с хеттрик на Ван Бастен. Англия има своите шансове в онзи двубой, като на два пъти удря греди чрез Гари Линекер и Глен Ходъл. Попадението за „Трите лъва“ тогава е дело на Брайън Робсън.

 

Равенство на Мондиал 90 в Италия

 

Двете страни попадат в една и съща група отново на Световното първенство в Италия през 1990 и мнозина от играчите, които са част от срещата две години по-рано, присъстват на терена и в Каляри. Сред тях е и настоящият селекционер на „лалетата“ Роналд Куман.

 

Този път англичаните укротяват Ван Бастен за нулево равенство. Англия печели групата и достига до полуфиналите, докато нидерландците отпадат на 1/8-финалите от Западна Германия.

 

Англия пропуска Световното в САЩ през 1994

 

Англия не успява да се класира за един Мондиал от 1970-а насам, а „виновникът“ за това се казва именно Нидерландия. На „Уембли“ селекцията на Греъм Тейлър изпуска два гола аванс срещу Нидерландия, но все още държи съдбата в свои ръце в ответния сблъсък в Ротердам, тъй като е пред „лалетата“ в групата.

Без наказания Пол Гаскойн, Англия изостава след малко над час игра благодарение на попадението от свободен удар на Куман, преди Денис Бергкамп да сложи точка на спора с втори гол. Англия побеждава Сан Марино в последния си мач, но до успех стигат и нидерландците срещу Полша, което ги праща на Мондиала, където тимът достига до четвъртфиналите.

 

Дубъл на Шиърър и Шерингам

 

Двата отбора играят един срещу друг отново в групите на Евро 96. И двата състава са с четири точки от първите си две срещи преди сблъсъка на „Уембли“. Алан Шиърър и Теди Шерингам се разписват по два пъти за убедителния успех с 4:1. Почетният гол за „лалетата“ реализира Патрик Клуйверт.

Англичаните, за които тогава в защита се подвизава настоящият селекционер Гарет Саутгейт, печелят групата, а нидерландците са втори. В четвъртфиналите Нидерландия губи от Франция след дузпи, докато същата съдба сполетява Англия, но на полуфиналите с Германия. Саутгейт пропуска решителната дузпа.

Нидерландия печели полуфинал в Лигата на нациите

 

Единственият официален сблъсък между двата състава от Евро 96 насам е полуфиналът в дебютното издание на Лигата на нациите през 2019.

 

Саутгейт вече е мениджър на „Трите лъва“, а Куман се намира в първия си престой начело на нидерландците при двубоя им в Гимараеш, Португалия. Маркъс Рашфорд извежда Англия напред от дузпа, но Матайс де Лихт изравнява, за да вкара мача в продължения. Автогол на Кайл Уокър и попадение на Куинси Промес донася победа на „лалетата“ с 3:1, преди отборът да загуби финала от домакините Португалия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2840 |09.07.2024 Все още издирват мъж с жилетка на "Делта гард", който счупи с бокс челюстта на 19-годишен младеж . 3| 2301 |09.07.2024 Проф. Тодор Тагарев: Българската позиция за срещата на върха на НАТО е издържана и добре обмислена . 0| 2225 |09.07.2024 Politico: ЕС замразява процеса по присъединяването на Грузия . 7| 2236 |09.07.2024 ГЕРБ няма да подкрепи втория и третия мандат "при никакви условия"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads